Otkriveno novo Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Ozlju

268

Novo Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Ozlju otkrila su djeca poginulih u Domovinskom ratu, uz prisustvo ostalih brojnih članova obitelji poginulih, gostiju i uzvanika. Spomenik je nastao u suradnji gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata, Udruge dragovoljaca i veterana i Hrvatskog časničkog zbora.

Ideja o spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima dugo je prisutna u Gradu Ozlju, a sada je i realizirana kroz suradnju Grada Ozlja, Odbora za branitelje Domovinskog rata Grada Ozlja, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zrinski i Frankopani Hrvatskog časničkog zbora Grada Ozlja.

Sjećanje je to na jedanaest poginulih hrvatskih branitelja s područja bivše Općine Ozalj. Ukupno je u obranu Domovine bilo uključeno više od 1570 osoba iz ozaljskog kraja.

Autor spomenika je akademski kipar Stjepan Divković, rasvjetu je napravio stručnjak za umjetničku rasvjetu spomenika kulture Josip Ušaj, a hortikulturu je osmislila dizajnerica vrtova Jelena Juran.

Otvorenju su prIsustvovali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, građani Grada Ozlja, predstavnici Karlovačke županije, Grada Karlovca te općina s područja Grada Ozlja. Tom je prilikom najavljen i projekt Spomen sobe koju planiraju otvoriti tijekom ove godine.