Tradicionalno Rokovo u Skakavcu

Nakon proslave Velike gospe na Kamenskom, proslava Rokova na Skakavcu je jedna od najvećih proslava u karlovačkom kraju. Tradicionalnu proslavu Sv. Roka u svom kraju od zaborava su spasili članovi KUD-a Sveti Rok iz Skakavca.

Proslava Rokova u Skakavcu nije održana jedino u vrijeme Domovinskog rata, no, usprkos gubitku tradicionalnih nošnji i notnih zapisa, Skakavčani svoju tradiciju nastavljaju. Zajedno sa istoimenom župom najveću proslavu organiziraju upravo kako bi proslavili svog omiljenog sveca. U Skakavcu posebno štuju Svetog Roka, a prije Svete mise uvijek većina stanovnika sudjeluje u procesiji.

Nakon procesije i svete mise bit će održan je kulturno-umjetnički program u organizaciji KUD-a Sveti Rok Skakavac kojima su došli u posjet folkloraši iz Dubravac, Gornje Gračenice i Netretića.

Organiziranjem Rokova, ali i tradicionalnog maskenbala, te Božićnog koncerta stanovnici Skakavca pokušavaju očuvati tradiciju, te ju prenijeti na buduće generacije. Na taj način pokušavaju utjecati i na to da mladi ostanu živjeti u selu, a ne da žure preseliti u gradove.