Batat – hrana za sportaše, dijabetičare i djecu

Na OPG-u Karas u Lipju uzgaja se batat. To je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova, a potječe iz Srednje i Južne Amerike. Sadrži mnoštvo ugljikohidrata, vitamina i minerala. Budući da sadrži vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima, dijabetičarima i maloj djeci.

Opg Karas u Skakavcu osnovan je prije desetak godina. Batate su počeli uzgajati unazad devet godina. Surađuju i s Braniteljskom zadrugom Dabar Karlstadt preko kojih su dobili neka sredstva za sadnju batata.

Glavna proizvodnja ovog OPG-a se temelji na batatu uz kojega unazad pet godina proizvode i lubenice. Tu su i hokaido, buternut tikve, a unazad dvije godine žitarice heljda i proso.

Za lubenice dnevno dovezu po tri cisterne vode jer bez vode one ne mogu. Ovogodišnje im je sunčano ljeto izuzetno godilo i jako su dobro rodile, a da su bile slatke i neodoljive govori prazno polje jer su skoro sve pobrali i rasprodali.

OPG Karas nalazi se u Lipju kod Skakavca gdje obrađuju površinu od 14 ha na kojoj sade navedene kulture, a imaju i stado ovaca. U radu sudjeluje cijela obitelj s četvero djece koja odmalena razvijaju ljubav prema prirodi i zdravoj hrani, ali i ekonomičnosti, mudrom poslovanju i kreativnosti jer se sve iskoristi, od lubenice i tikvi se rade džemovi i sokovi, a od prosa brašno, od kojega se peče kruh.