Sigurna vožnja unutar EU – Što je Europa čini za svoje građane?

Europske ceste jedne su od najsigurnijih na svijetu, a uvođenje nove usklađene europske vozačke dozvole pomaže u konsolidaciji ovog trenda. Dozvole također pridonose osiguranju slobode kretanja za preko 300 milijuna vozača EU – s obzirom da su nove dozvole prepoznate diljem Europe, one također ojačavaju i sigurnost. Zahvaljujući standardiziranom formatu stila kreditne kartice, rizik od krivotvorenja značajno je smanjen.
Standardizacija europskih vozačkih dozvola
U siječnju 2013. godine uvedena je nova europska vozačka dozvola, zahvaljujući usvajanju Direktive EU i njezinu prenošenju u državama članicama 2011. godine. 170 različitih formata vozačkih dozvola koje su se prethodno upotrebljavale postupno su zamijenjene usklađenom dozvolom. S obzirom da se u nekim slučajevima dozvola može koristiti kao identifikacijski dokument nove dozvole sadrže mikročip opremljen tehnologijom protiv prijevara. Komunikacija između nacionalnih tijela poboljšala se putem redovitih konzultacija unutar mreže RESPER, gdje nacionalne vlasti mogu razmjenjivati informacije i dobiti bolji pregled osoba čije su dozvole povučene, suspendirane ili ograničene. S druge strane, vlasti mogu bolje otkriti krivotvorenje vozačke dozvole.
Na putu za sigurnije putovanje
Pored odgovarajućih mjera, standardizacija vozačkih dozvola pozitivno će utjecati na sigurnost na cestama u Europi. Iako je broj smrtnih slučajeva na europskim cestama drastično smanjen još uvijek je bilo 25 500 nesreća na cesti u 2016. godini i 135 000 ozljeda. Europska komisija 2011. godine postavila je cilj nulte žrtve prometnih nesreća do 2050. godine. Nova pravila vozačke dozvole poboljšavaju sigurnost vozača jer one bolje štite ranjive korisnike. Osim ako je vozačka dozvola izdana prije 2013. godine, i motociklisti i vozači automobila morat će je obnoviti svakih 10 ili 15 godina, ovisno o državi članici u kojoj je izdana. Vozači autobusa i kamiona će imati dozvole valjane do pet godina, te će morati proći liječnički pregled kako bi ih obnovili.

Sponzorirani članak