Sjećanje na Bedem ljubavi

Majčinska ljubav jača je od oružja. S tom misli majke su se 1991. godine okupile i tražile od generala JNA da puste njihovu djecu – ročnike svojim kućama. Veliki antiratni skup roditelja, radnika i građana pod nazivom Bedem ljubavi u Karlovcu je održan 29. kolovoza prije 26 godina.

Na današnji dan 1991. ispred tadašnjeg Garnizona JNA okupilo se oko deset tisuća ljudi prosvjedujući protiv rata. Skup su organizirali tadašnje Općinsko povjerenstvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Karlovac i Društvo Hrvatska žena. Uz poruke mira građani su odnijeli jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu, poručeno je s obilježavanja. Bila su to teška vremena, osobito za majke.

Prije 26 godina podršku majkama pružili su svi građani, ne samo majke koje su imale sinove u tadašnjoj JNA koji su bili zatočeni, jer tadašnji generalštab naprosto je želio napraviti štit sa tim mladim vojnicima ne puštajući ih iz JNA i želio ih je suprotstaviti svom narodu. Dakle, skup na ovom mjestu pokazao je snagu, odlučnost, zahtjev za mir, za poštivanje hrvatske neovisnosti i samostalnosti i na taj način su građani uspjeli poslati poruku diljem svijeta, kazao je Vitomir Begović koji je tada bio predsjednik Općinskog povjerenstva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Bio je to prvi skup na području bivše Jugoslavije gdje se pred jednom komandom Garnizona govorilo NE Jugoslavenskoj narodnoj armiji čija je veličina i nepogrešivost do tada bila neupitna, kaže Ljiljana Sablić, tada predsjednica Društva Hrvatska žena.

Majke su nakon skupa otputovale u Bonn i Bruxelles i nakon svih turbulencija velik dio mladih vojnika vratio se svojim kućama. Obilježavanju su ove godine prisustvovali i predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije.