Deset banaka u Hrvatskoj od ponedjeljka počinje zaprimati zahtjeve za subvencionirane stambene kredite. Među njima je i Karlovačka banka. Doznali smo tko će moći dobiti kredit, kakvi su uvjeti za osvarivanje subvencije i kakav se interes očekuje.

Dobra vijest za mlade koji planiraju kupiti prvu nekretninu, ali i one koji već posjeduju jednu, a imaju potrebu za dodatnim kvadratima. U ponedjeljak, 4. rujna, počinje primanje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, kojima će se korisnicima olakšati otplata u prve četiri godine, jer će za to vrijeme država subvencionirati polovinu rate ili anuiteta. Ukoliko u međuvremenu dobiju dijete, subvencioniranje će se produžiti za još dvije godine. Krediti su namijeni građanima mlađima od 45 godina. “Ovi krediti se odobravaju za kupnju prve nekretnine, stana ili kuće, za izgradnju kuće, ili za kupnju većeg stambenog prostora. Cijena nekretnine po kvadratu je ograničena. Subvencija će se odobravati za kupnju nekretnine čija cijena s PDV-om ne prelazi 1.500 eura po kvadratnom metru. Isto tako, ograničen je iznos kredita za koji se odobrava subvencija, i to do 100.000 eura”, kaže Ljiljana Movre, direktorica Sektora poslovanja sa stanovništvom Karlovačke banke.

Oni koji već imaju nekretninu, a žele veći životni prostor, pravo na subvenciju mogu ostvariti uz uvjet da prvu nekretninu moraju prodati u roku od dvije godine. Država je sklopila ugovor s ukupno 10 banaka, pri čemu su uzete u obzir samo one koje su ponudile kamatnu stopu manju od 3,75 posto. “Karlovačka banka ima vrlo povoljne uvjete što se tiče kamatnih stopa, ali i ostalih uvjeta. Za prvih šest godina otplate u ponudi imamo fiksnu kamatnu stopu koja za kredite u kunama iznosi 3,49 posto, a za kredite u kunama uz valutnu klauzulu u eurima 3,29 posto, s time da je i efektivna kamatna stopa jednaka nominalnoj”, dodaje Movre.

Cjelovit popis banaka uključenih u ovaj program može se vidjeti na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. U Karlovačkoj banci očekuju da će subvencionirani krediti naići na interes građana, budući da se većina kreditnih zahtjeva i do sada odnosila na kupnju prve nekretnine.

Banke će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u koji će donositi konačnu odluku o odobravanju subvencija. Država je za ovu namjenu ove godine osigurala 17,5 milijuna kuna, što znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen. No, u planu je nastavak programa i u 2018. godini.