struja

Današnjom odlukom Vlade, naknada za obnovljive izvore energije narasla je sa sadašnjih 3,5 na 10,5 lipa po kilovatsatu. Odluka se počinje primjenjivati sa 1. rujnom, pa će uvećani računi građanima početi stizati tijekom listopada. Poskupljenje se odnosi na domaćinstva čiji će prosječni račun narasti za 20-ak kuna, ali i na gospodarstvenike.

Obrazlagajući ovu odluku premijer Andrej Plenković rekao je da naknada za obnovljive izvore energije nije rasla u posljednje četiri godine. Poručio je i da Hrvatska slijedi globalne trendove u pogledu globalne i okolišne politike te da je ovo nastavak politike čiji je cilj da se što više energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Također je dodao da zbog smanjenja PDV-a za struju početkom godine građani ne bi trebali previše osjetiti povećanje ove naknade.

Kako stvari doista stoje uvjerit ćemo se vrlo brzo, već kada nam stignu računi za rujan. Što o ovoj odluci misle građani pokušali smo doznati anketom čiji je zaključak jasan – Karlovčani su ogorčeni novim poskupljenjem jer svoje račune za režije ionako jedva plaćaju.