Zdrava hrana lokalnih poljoprivrednika stiže i u karlovačke škole

S prvim danom nastave započinje i provedba Školske sheme besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu. U Školskoj shemi sudjeluje ukupno 1.119 hrvatskih škola. Među njima su i sve karlovačke osnovne škole, rekla nam je zamjenica gradonačelnika Karlovca Andreja Navijalić.

Radi podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od ove školske godine Hrvatska započinje s provedbom tzv. Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu. Za provedbu je osigurano ukupno 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj milijun i 700 tisuća eura za voće i povrće te 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode. Osim u osnovnim školama, zdrava hrana bit će na raspolaganju i karlovačkim srednjoškolcima, ali i u ostalim školama na području Karlovačke županije.

Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana tijekom cijele školske godine. Na javni iskaz interesa koji je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada se javilo 87 dobavljača, a njihove ponude i dalje se zaprimaju.

“Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo”, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.