“Kamanje je jedan od najboljih primjera zašto ne treba ukidati općine”

Svečanom sjednicom općinskog vijeća započeli su Dani općine Kamanje. Najmlađa, ali najrazvijenija općina Karlovačke županije, svoje će dane i ove godine proslaviti DOK festivalom, koji traje sve do nedjelje. Svečana sjednica povodom Dana općine bila je prilika za dodjelju priznanja najzaslužnijim mještanima.

Kamanje je jedan od najboljih primjera u Hrvatskoj kako lokalna samouprava može uz male izvorne prihode nabildati proračun i kroz fondove, bili oni europski ili nacionalni, omogućiti bolju komunalnu infrastrukturu i život svojim građanima, poručio je potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić gostujući u Kamanju na svečanoj sjednici u povodu Dana općine.

Prošle godine u Kamanju je gotovo 100 tisuća eura uloženo u projektnu dokumentaciju za dva velika projekta vezanih uz program ruralnog razvoja RH – gradnju cesta i dječjeg vrtića. Što se tiče cesta, realizacija projekta nije izgledna za sljedeću godinu, no dogradnja vrtića definitivno kreće, najavljuje načelnik Damir Mateljan. Radi se o 2 milijuna kuna vrijednoj investiciji koja će se financirati EU novcem. Za 2018. u planu je i gradnja 5 kilometara nogostupa, od početka DC 228 na Orljaku do kraja te ceste u Kamanju, projekt vrijedan 17 milijuna kuna koji će većim dijelom financirati Hrvatske ceste.

Kao najveći problem s kojim se općina susreće načelnik ističe demografsku sliku.To je, dodaje, problem cijele Hrvatske, koji Općina Kamanje ne može riješiti sama. Mi nastojimo učiniti najbolje što možemo s novcem koji imamo da bi spriječili da nam ljudi odlaze, kaže Mateljan.

Kamanje je danas najrazvijenija općina u Karlovačkoj županiji, i to prije svega zbog njenih poduzetnika, poručio je načelnik dodjeljujući nagradu najzaslužnijim mještanima. Priznanje za poseban doprinos u prošloj godini dobila je tvrtka Ladika d.o.o., a Franjo Ferenac dobitnik je nagrade za životno djelo.

Dani općine Kamanje završavaju u nedjelju. Sutra su na rasporedu cirkuske predstave i radionica za djecu, biciklijada, atletska utrka, predstava Munchausen Vilija Matule, te nastup DJ-a Marija Kovača i TBF-a. Posljednji dan rezerviran je za tradicionalno pučko veselje.