Svečana dodjela nagrada na 50. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka

Svečana dodjela nagrada 50. Međunarodnog festivala kazališta lutaka održana je 22. rujna na Sceni Travno. Na početku ceremonije, prisutnima se obratio ravnatelj Kulturnog centra Travno zahvalivši se vjernoj publici ovogodišnjeg festivala, svim suradnicima i organizatorima PIF-a, pokroviteljima i sponzorima, te Međunarodno stručnom žiriju odnosno Dječjem žiriju koji su revno pratili sve predstave iz službene konkurencije festivala.
Predsjednica Međunarodnog stručnog žirija prof.dr.sc. Antonija Bogner Šaban, istaknula je da je glavno polazište prilikom ocjenjivanja predstava bilo traženje onoga temeljnog, lijepog i odgovarajućeg u suodnosu partnera, lutke, sklada boje i rječitosti, glazbe i svjetlosnih efekata. Posebno se dotakla i tema ovogodišnjih lutkarskih predstava koje progovaraju o humanosti, odrastanju i teškim životnim trenutcima, a koje su djeci i publici općenito, prenijele jednu lijepu i iskrenu poruku o onom istinski važnom u ljudskom životu.
Osim Međunarodnog stručnog žirija, predstave 50. PIF-a ocjenjivao je i Dječji žiri koji su jednoglasnom odlukom proglasili predstavu „Novi šarm lutkarstva” u izvedbi kineske kazališne trupe Guangxi, za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.
Glavnu nagradu „Milan Čečuk” za najbolju predstavu u cjelini, Međunarodni stručni dodijelio je Kazalištu lutaka Zadar, za predstavu „Karlson s krova”. Nagrada „Tibor Sekelj” za predstavu sa najhumanijom porukom, pripala je Gradskom kazalištu lutaka Split, za predstavu „Som na cilome svitu”. Ove godine je dodijeljena i Posebna nagrada Stručnog žirija predstavi „Negdje drugdje”, Kazališta lutaka Ljubljana, za veoma uspješnu kombinaciju lutkarskog načina mišljenja i suvremene tehnologije u realizaciji teme.