Doba je branja gljiva kojih ove jeseni ima jako puno pa se u pohod na njih odlučuju i manje stručni gljivari jer se lako nalaze. Međutim, kao što stara poslovica kaže “Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom”, treba biti posebno pažljiv kod branja, a još više kod konzumiranja kako se ne bismo otrovali.

Činjenica da u Karlovcu tijekom dugog niza godina nije bilo ozbiljnijih trovanja, govori da Karlovčani dobro poznaju gljive. Ali zbog opasnosti od trovanja i sve više onih koji beru ipak treba upozoriti na neke stvari. Gljivama treba pristupati kao i prema mesu, a ne ih ostaviti negdje pa se sjetiti za nekoliko dana da ih imamo, kaže Dragutin Vahtarić iz karlovačkog Gljivarskog društva.

Dakle, nisu samo otrovne gljive uzrok trovanja. Prema riječima voditeljice Odjela za infektologiju OB Karlovac, Vesne Tutek jestive gljive također mogu biti uzrok trovanja. Gljive se ne smiju podgrijavati, niti jesti nekoliko sati nakon pripreme već isključivo svježe pripremljene. Također, mogu teže pasti na želudac onima koji i inače imaju slabiji želudac. Osobito ih ne treba zalijevati alkoholom jer mogu izazvati tzv. antabusni sindrom. On ima vrlo izražene sindrome, mučninu, povraćanje, slinjenje.

Često se dogodi da netko sunčanice zamijeni za takozvane pupavke. Najlakši način prepoznavanja je da beremo velike sunčanice koje su veličine tanjura, male su sumnjive, upozorava Vahtarić.

Zajednički zaključak naših stručnjaka je da nikako ne jedemo gljive za koje nismo potpuno sigurni da su jestive. Ako gljivu ne poznamo, uvijek se možemo obratiti Gljivarskom društvu. Ukoliko dođe do trovanja, treba izazvati povraćanje, potražiti liječničku pomoć i obavijestiti sve koji su s nama jeli gljive.