Međunarodni je dan nenasilja

Na dan rođenja Mahatme Gandhija 2. listopada obilježava se Međunarodni dan nenasilja. Nasilje je nažalost još uvijek u porastu, odnosno raste broj prijava u Hrvatskoj. Društva su još uvijek prilično nasilna, poručuje Ivan Delić iz Obiteljskog centra. Nasilje se uči u obitelji, stoga je bitno od malih nogu učiti o nenasilnom rješavanju problema i konflikata.

Iako se dosta radi na upoznavanju mladih s problemom nasilja, prostora za razvoj uvijek ima. Društvo mora adekvatno kažnjavati nasilnike jer ako je šansa za kažnjavanje mala, nasilnik će i dalje nastaviti sa svojim ponašanjem.

 

Nasilnici ne znaju kanalizirati agresiju što često dovodi do loših posljedica za žrtvu. Ali, kako se uči biti nasilan, tako se može naučiti i nenasilnom ponašanju, poručuje Delić.

Muškarci su i dalje fizički nasilnici u većem broju, no u verbalnom prednjače žene.

Sustav kroz kaznu mora nasilnike natjerati na promjenu ponašanja, a ljudi moraju biti svjesni da je prijava nasilja nužna. Nasilnici se mogu prepoznati već u vrtiću, a pravovremena je reakcija najbitnija za suzbijanje nasilja, zaključuje Delić.