Vojna vježba UDAR 17 održana u Slunju

244

Prema riječima ministra obrane Damira Krstičevića, Hrvatska je sigurna. Potvrđeno je to na završnom prikazu vojne vježbe “Udar 17″ na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Pripadnici Oružanih snaga RH pokazali su sposobnost, stručnost i motiviranost u izvršavanju kompleksnih borbenih zadaća.

Vježba je započela 14. rujna, a trajat će do 6. listopada. Provode ju snage Bojne grupe mehaniziranog pješaštva iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Cilj je ocjenjivanje spremnosti postrojbi koje su deklarirane za sudjelovanje u mirovnim operacijama i misijama NATO-a.

Ovim prikazom oko 1030 sudionika demonstriralo je dostignutu razinu obučenosti i uvježbanosti uz sinhronizirano djelovanje manevarskih elemenata s elementima vatrene i zračne potpore.

Ministar Krstičević je istaknuo kako je vježba pokazala iznimnu spremnost i obučenost pripadnika oružanih snaga te je zaključio kako je Hrvatska sigurna.

Ocjenjivanje je provelo 66 certificiranih ocjenjivača prema elementima sustava za ocjenjivanje borbene spremnosti CREVAL (Combat Readiness Evaluation), uz časnike Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstavnike Inspektorata obrane i NATO-ove promatrače.