zv ljeto 2

Gluhoslijepa kiparica Sanja Fališevac posjetila Jaškovo

Gluhoslijepa kiparica Sanja Fališevac gostovala je u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj. S korisnicima je održala radionicu na kojoj smo imali priliku vidjeti kako nastaju njezina djela, ali i učiti o različitostima. Naime, gluhosljepoća je specifično dvostruko oštećenje sluha i vida, a u javnosti još uvijek postoje predrasude kada se radi o osobama koje žive s ovom teškoćom.

Kiparica Sanja Fališevac rođena je u Požegi. Od 1974. godine živi u Zagrebu, gdje je završila Školu primjenjene umjetnosti. Školovala se na Odjelu za keramiku i tehnike tkanja. Kasnije se specijalizirala za kiparstvo. Vid i sluh počela je gubiti u djetinjstvu, a do 14. godine života posve je izgubila oba osjetila. Način da se izrazi pronašla je upravo u umjetnosti. Osim u kiparstvu, okušala se i u pisanju poezije. Umjetnost za nju, kaže, nije bila odluka već ju je počela živjeti posve spontano.

U Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu stigla je u pratnji prijateljice Gordane Maravić, koja je bila zadužena za pomoć pri komunikaciji. Sanja se, naime, sporazumijeva pisanjem slova na dlanu. S korisnicima Centra izrađivala je jesenske motive – jabuke i lišće. Osim sudjelovanja na radionici, za korisnike Centra bila je ovo prilika i za učenje o različitostima, a tko to uistinu može shvatiti bolje od onih koji su se tijekom života upravo zbog svoje različitosti i sami susreli s raznim presrasudama okoline.

Cijeli razgovor s umjetnicom Sanjom Fališevac uskoro ćete moći pogledati u emisiji “Mogu sve” na Trend TV.