Slunjani se prisjetili progonstva; ministar Tomo Medved postao počasni građanin Slunja

532

Slunjani su obilježili 26. godišnjicu progonstva. Manifestacijom “Da se nikad ne zaboravi” prisjetili su se 352 poginulih branitelja i civila s ovog područja. Cilj je za budućnost zadržati mlade kojih je nažalost sve manje.

Na današnji dan 1991. godine Slunj je okupiran, nakon tri mjeseca obrane od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. U znak sjećanja na sve žrtve te na progon i patnje mještana održan je program Da se ne zaboravi, namijenjen prije svega mlađim generacijama koje su rođene nakon ratnih stradanja cijelog kraja, a ne samo grada Slunja. Nakon pada policijske postaje u Plitvičkim jezerima, spaljenog sela Vaganac, Drežnika, Rakovice, Selišta, Saborskog, nade za obranom polako su umirale, Slunj se nalazio u obruču.

 

Hrvatska se vojska i na ovom području stvarala u vrlo nepovoljnim uvjetima, Hrvatska je imala embargo na uvoz oružja, stoga je 107 dana obrane Slunja bilo ravno čudu. Slunjani su morali čekati Oluju kako bi se vratili na svoja ognjišta, nažalost spaljena i uništena.

Brojni Slunjani utočište su potražili u susjednoj Bosni i Hercegovini odakle su kasnije prebačeni diljem Hrvatske. Učvrstilo je to dobre odnose BiH i Hrvatske, a kasnije je u Hrvatskoj gotovo pola milijuna izbjeglica iz BiH pronašlo sigurnost. Niste zaboravljeni ni ostavljeni, poručio je pak Slunjanima ministar branitelja Tomo Medved koji je postao počasni građanin ovog grada.

 

Iako nije sve tako crno kako se to možda činilo prije nekoliko godina, iz Slunja ipak stiže poruka kako je danas trebalo biti pola Vlade, a ne samo ministar Medved. Osim polaganja vijenaca, svete mise za sve poginule te tribine Da se ne zaboravi i izložbe fotografija stradanja Slunja, za najmlađe je Slunjane, učenike osnovne i srednje škole održan sat povijesti, na kojem su mogli saznati više o progonu svojih očeva i djedova iz ovog kraja.