Počinje ciklus adventskih koncerata

678

Ciklus advetnskih koncerata “Conventus melici Iosephi” ove godine započinje u župnoj crkvi BDM Snježne kolaudacijom Heilingerovih orgulja 30. studenog nakon svete mise u 18,30. Uz maestra Pavla Mašića na orguljama, nastupaju Zbor NaSveJak, sopranistica Jelena Mužar-Smenderovac, i jedini karlovački akademski obrazovan orguljaš Krešimir Klarić.

Nakon što je obnovljen Heilingerov orguljski pozitiv koji je prenesen iz kapele Svih svetih na groblju u prezbiterij župne crkve odlučeno je pristupiti obnovi orgulja koje se nalaze na koru župne crkve. Bile su u jako lošem stanju i govorilo se o tome da ih treba otpisati i baciti. Mnogi su dolazili i odbijali krenuti u restauraciju, priča Klarić .

Krešimir je inače, nakon čitavog niza godina prvi akademski obrazovani orguljaš u Karlovcu, što ga čini osobito ponosnim. Osim orgulja, Krešimir je na akademiji upisao kompoziciju te je trenutno druga godina. Nakon toga ide u Njemačku ili Francusku na usavršavanje, a poslije tko zna, kaže kroz smijeh.

Nakon koncerta 30. studenog, ciklus advetnskih koncerata nastavlja se drugu adventsku nedjelju 10. prosinca kada će u Nacionalnom svetištu svetog Josipa nastupiti Hrvatsko pjevačko društvo “Danica” iz Siska, a završava 17. prosinca nastupom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu: Natalije Kralj, sopran; Anje Žabkar, sopran i Eve Kirchmayer Bilić, orgulje.