Nakon što je jučer obilježen Dan albanskih branitelja u Domovinskom ratu, Zajednica Albanaca Karlovačke županije danas je organizirala Dan albanske kulture i tradicije te albanske kuhinje. Posjetitelji su tako, osim što su mogli vidjeti narodne nošnje i tradicionalne proizvode, imali priliku kušati albanske specijalitete.

Na albansku kuhinju su utjecale turska, grčka, sirijska i talijanska kuhinja. Albanska gastronomija je poznata po visokoj nutritivnoj vrednosti i izvanrednom ukusu. Prepoznatljiva je po specijalitetima od ovčjeg i janjećeg mesa. Variva, đuveči i musake, kao i razne pite osnova su ove kuhinje.

Kako bi pokušali zaustaviti asimilaciju, ali i upoznali pripadnike većinskog naroda sa svojom kulturom i tradicijom, organizirali su ovu manifestaciju, na kojoj im je podršku dala i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

 

 

U području očuvanja jezika i kulture podršku daje i Ministarstvo dijaspore i strateških investicija republike Kosovo, a zamjenik ministra Faruk Nura svoju je potporu došao dati karlovačkim albancima.

 

U Karlovačkoj je županiji oko 350 pripadnika albanske nacionalne manjine, od čega u Karlovcu oko 200. Mladih ima i žele nastaviti čuuvati svoje običaje, kažu u Zajednici albanaca Karlovačke županije.