Tajna lijepe, zelene božićne pšenice

Kako do Božića uzgojiti lijepu, gustu, zelenu pšenicu, saznali smo od poznate vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić, kada je na nedavnom otvorenju novog vrtnog centra u Karlovcu održala nekoliko radionica, među kojima i o sijanju božićne pšenice.

Iako se božićna pšenica tradicionalno sije već stoljećima, uvijek treba podsjetiti na neke osnovne principe kako bi nam, ne samo niknula, nego se i lijepo zazelenila do Božića. Jednostavan, a uspješan način otkrila nam je poznata vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić, urednica “Vrtlarice”

Prema njezinim riječima, dobro je pšenicu posaditi na tanki sloj zemlje, iako može i na vati, ali zemlja će osigurati da pšenica dobije lijepu zelenu boju. Zrna nježno potisnuti u jendom sloju da se lagano dodiruju, ali ne pregusto. Nakon toga, ne smije se zalijevati, već se samo prska, u početku i nekoliko puta na dan, savjetuje Kornelija. Dok ne nikne, može se i prekriti prozirnom folijom.

Božićna pšenica neizostavni je dio božićne dekoracije, zapravo dio običaja. Sijanjem se priziva plodnost i uspješnost sljedeće godine. Tradicionalno se sije na blagdan svete Lucije, 13. prosinca, iako je neki sade već 5. prosinca, na blagdan svete Barbare.