Birač: Tražimo od gradonačelnika da podrži naš zahtjev za neradnim Badnjakom u trgovini!

Tražimo da Badnjak, koji ove godine pada na nedjelju, bude neradan za sve trgovačke centre u Karlovcu. Od gradonačelnika Damira Mandića tražimo da podrži ovaj zahtjev, kao i da učini sve što je u njegovoj moći da ne dođe do najavljenih otkaza u General Electricu. Poruka je to inicijative “Za radnički Karlovac” upućena s današnje konferencije za novinare.

Radnici u trgovini odrađuju godišnje i preko 15 milijuna neplaćenih radnih sati, hoće li gradska vlast gledati kako trgovački centri rade punom parom i na Badnjak? Inicijativa “Za radnički Karlovac” pozdravlja primjer jednog njemačkog trgovačkog lanaca koji posluje i u Karlovcu, a čija je poslovna odluka da njegove trgovine neće raditi 24., 25. i 26. prosinca, no smatraju kako na to ne treba gledati kao na dar radnicima, već kao na rezultat borbe za radnička prava. Od svih trgovačkih lanaca traže da ove nedjelje zatvore svoja vrata, a od karlovačkog gradonačelnika da podrži ovaj zahtjev.

Antiradnička politika lokalne vlasti vidi se, upozoravaju, i u slučaju GE. Gradska vlast ne čini ništa da se zauzme za radnike, već svojom šutnjom pogoduje domaćem i stranom kapitalu. Ako 129 ljudi dobije otkaz, ako radnice u trgovini rade po cijele dane za crkavicu, a karlovačka vlast to ignorira, onda od nje nema nikakve koristi, zaključuje Dimitrije Birač.

Problemi radnika i nezaposlenih, a ne fasade i ceste, moraju postati središte lokalne politike, stav je inicijative. Niti jedna se osoba nije iselila zbog energestski neučinkovite fasade i rupa na cesti, već zbog egzistencijalnih pitanja, poručuje, dodajući kako sve ovo ide u prilog nastavku demografske katastofe u Karlovcu.