Mirna, ali uspješna godina za karlovačku stanicu HGSS-a

Godinu iza nas HGSS-ovci, srećom, neće pamtiti kao iznadprosječnu po broju intervencija. Godina je bila relativno mirna – izostale su primjerice poplave, na koje im je prijašnjih godina odlazio velik broj radnih dana. Ipak, 2017. je za karlovačku podružnicu HGSS-a bila značajna, i to zbog dobivanja važnih licenci.

Bilo je i gorih godina, zaključak je karlovačkih HGSS-ovaca nakon podvučene crte na kraju 2017. Godinu iza nas ocjenuju kao prosječnu. Izostale su srećom poplave, na koje im je prijašnjih godina odlazio velik broj radnih dana, kao i veliki snjegovi i ledolomi. Izostale su također tragične i ekcesne situacije. Odrađeno je ukupno 68 intervencija, od čega 46 na području stanice Karlovac. Ipak 2017. za karlovačku stanicu bila je važna godina. “Napravili smo relicenciranje kompletne stanice. Svi članovi odradili su vježbe stjenskog i speleospašavanja, kao i relicenciranje prve pomoći. Dobili smo i pet novih spašavatelja koji su uspješno položili ispite”, kaže pročelnik karlovačke stanice HGSS-a Dubravko Butala.

Radilo se lani i na pripremi Ispostave Slunj gdje je obučeno šestero ljudi. Rezultati su već vidljivi – ovih dana uspješno i brzo pružena je pomoć stranim turistima koji su se izgubili na području Rakovice. “To nam je važno za operativnost, da mi iz Karlovca ne gubimo više od sat vremena na put do Slunja, nego ekipa odradi intevrenciju na licu mjesta”, kaže Butala.

Karlovačkoj stanici GSS-a godišnje je na raspolaganju 300-ak tisuća kuna. Novac odlazi na edukacije, redovno održavanje vozila i zgrade, te nabavku i održavanje opreme. Pripadnici službe su volonteri, pa je ponekad, kada zbog intervencija izostaju s redovnih poslova, njihovim poslodavcima potrebno nadoknaditi taj gubitak. No usprkos problemu financiranja, koje još uvijek nije potpuno zakonski definirano, već općine i gradovi iz proračuna izdvajaju prema mogućnostima, s ponosom ističu da su moderno opremljena služba.

Trenutno karlovačka stanica broji 46 pripadnika, 26 licenciranih gorskih spašavatelja, a tu su i suradnici i pripravnici. Novi kadar uvijek je dobrodošao, ali da bi se postao spasioc nije dovoljno samo pokucati na vrata. Potrebno je imati nešto predznanja i iskustva, no prije svega biti dobar čovjek. Jer pomagati nepoznatima u nevolji, i to bez naknade, u svoje slobodno vrijeme, doista ne može bilo tko.