Slab odaziv na preventivne preglede ranog otkrivanja karcinoma

260

Ukoliko ste na aktivni na društvenim mrežama, ovih dana sigurno ste zamjetili simbol srca na zidovima svojih prijateljica. Radi se o kampanji čiji je cilj potaknuti žene na preventivne preglede, jer karcinom dojke i dalje je kod ženske populacije jedan od vodećih uzroka smrti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest u žena. Iza kardiovaskularnih bolesti, prvi je sljedeći uzrok smrti u ženskoj populaciji. Prema podacima Registra za rak, Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske godišnje od raka dojke oboli preko 2500 žena. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj se provodi već godinama, no odaziv žena na pozive na preventivne preglede i dalje nije zadovoljavajuć te se kreće oko 20 posto, ovisi o županiji, kaže dr. med. Ivana Dujmović, spec. radiologije u Specijalnoj bolnici Duga Resa.

Rak dojke je bolest koja se može liječiti, pa i izliječiti, no bitno je otkriti ju pravovremeno, dok je još u početnom stadiju. Upravo je zato važno upozoriti na važnost preventivnih pregleda. Kod žena s pozitivnom obiteljskom anamnezom, s pregledima se preporuča započeti što ranije. Dok se mamografija preporučuje od kasnih tridesetih, pregled ultrazvukom poželjan je i ranije.

Inače, stopa smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. Bitku s bolešću godišnje izgubi oko 1000 žena. Zato je poziv na preventivni pregled HZJZ-a važno shvatiti ozbiljno.

Lani je u dugoreškoj bolnici u sklopu Nacionalnog preventivnog programa obavljeno 1018 pregleda. Što se pak tiče preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji s oko 3 tisuće novooboljelih godišnje predstavlja drugi po učestalosti tip tumora u osoba oba spola, odaziv je još slabiji. Primjerice, u godinu dana u Dugoj Resi je obrađeno samo 7 pacijenata.