Još uvijek nepoznato čije su kosti pronađene u Tržiću Tounjskom, odgovor će dati DNK analiza

422

Kosti koje su lovci pronašli u nedjelju u Tržiću Tounjskom jesu ljudske. Potvrdila je to karlovačka policija, no radi li se uistinu o kostima mlade Francuskinje Anne-Cecile Pinel koja je nestala 2014. godine, bit će poznato tek nakon DNK analize.

Ljudski kostur pronađen je samo 1,5 kilometar od Primišlja, gdje je u ljeto 2014. godine na festivalu Momento Demento posljednji put viđena mlada Francuskinja Anne Cecile Pinel. Zato se sumnja da je riječ upravo o njezinim ostacima. No za sada to nije moguće potvrditi. Identitet će biti utvrđen tek nakon DNK analize. Ako je uistinu riječ o kostima nesretne 23-godišnjakinje, postavlja se pitanje kako je moguće da su pronađene tek sada, tri i pol godine nakon njena nestanka, unatoč intenzivnoj 15-dnevnoj potrazi koja je bila jedna od većih ikada provedenih u Hrvatskoj.
“U toj potrazi sudjelovali su svi raspoloživi resursi. Sudjelovalo je jako puno ljudi, od HGSS-a, policije, vatrogasaca, vojske, korišteni su potražni psi, helikopter, dronovi, ronioci su preronili rijeku na mjesto gdje su sumnjalo da bi tijelo moglo biti, no potraga nije dala rezultate. Ali, treba znati da je tada, bio je to srpanj, vegetacija bila posve drugačija, bujna, neka područja nisu bila prohodna, za razliku od sada. Pretraženo je ogromno područje, zabilježeno je više od 100 kilometara tragova”, podsjeća pročelnik HGSS Stanica Karlovac Dubravko Butala.

Također, prostor na kojem su kosti pronađene na kartama HGSS-a tada je bio obilježen kao minski sumnjiv prostor. “Mi nismo ulazili u minski sumnjiva područja. Vrlo blizu toga gdje smo mi prolazili nalazila su se ta minski sumnjiva područja, koja su bila označena na karti Hrvatskog centra za razminiranje, u koja nismo slali ljude, jer nije bilo potrebe ni smisla da još netko nastrada”, kaže Butala.

Na rezultate DNK analize obično se čeka oko dva tjedna. Osim same lokacije pronalaska kostiju, da bi se moglo raditi o nestaloj Anne Cecile ukazuje to da je prema pisanju jednog dnevnog lista uz ostatke pronađeno nekoliko predmeta – čizme, narukvica-ulaznica za festival i slušni aparat kakav je nosila.

No podsjetimo, i godinu dana nakon njena nestanka, u ljeto 2015., kada je na području Otoka Oštarijskog pronađeno mrtvo tijelo nepoznate osobe, mediji su nagađali da bi se moglo raditi o istoj djevojci, što se na kraju pokazalo netočnim. Zato preostaje pričekati službenu potvrdu.