Turalija: “Karlovac je dobro pozicioniran na karti korisnika EU fondova”

Aquatika, Muzej Domovinskog rata, budući Centar za prihvat turista na Turnju, Poduzetnička zona Gornje Mekušje, pristupna cesta do budućeg Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori. Neki su to od projekata za koje je Karlovac dobio, ili se nada dobiti, novac iz EU fondova. Dinamikom povlačenja sredstava u gradskoj upravi su, kažu, zadovoljni.

Karlovac je dobro pozicioniran na karti korisnika sredstava EU fondova, ocjenuje resorna pročelnica u karlovačkoj gradskoj upravi Snježana Turalija. Za razdobolje od 2016. do 2020. godine realizirano je 30 projekata za koje je dobiveno ukupno 130 milijuna kuna. Jedan od njih, ujedno i najveći, je slatkovodni akvarij Aquatika. Tu je i novih 26 projekata za buduće razdoblje. U prethodnoj godini realizirano je 13 projekata ukupne vrijednosti 16 milijuna kuna. “Neki od važnijih su projekt “Kesten” iz  INTERREG programa međunarodne suradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore. Taj projekt za cilj ima očuvati prirodnu baštinu, odnosno vrijednu kulturu kestena, a imat ćemo mogućnost i urediti šetnicu u Draškovićevoj ulici. Također jako važan projekt koji nas očekuje i koji smo prijavili je Poduzetnička zona Gornje Mekušje. To će također biti financirano iz EU sredstava, ako nam odobre projekt, što očekujemo. Moram naglasiti i da Ministarstvo turizma često prepoznaje naše projekte koje nagrađuje sredstvima EU. Tu govorimo prije svega o Muzeju Domovinskog rata, odnosno sad ćemo u 2018. raditi centar za prihvat turista, radovi su u principu u pripremi. Čekamo i potpisivanje ugovora za pristupnu cestu za CGO Babina Gora u vrijednosti 7,5 milijuna kuna”, nabrojala je gradska pročelnica Snježana Turalija neke od aktualnih projekata.

Tu su, dodala je, i projekti sa socijalnom komponentom. Jedan od njih je program “Zaželi” kojime će biti zaposleno 50 osoba koje će brinuti o 200 starijih osoba na području grada. Također su tu programi poticanja energetske učinkovitosti u javnim zgradama, no pitanje koje zanima većinu građana glasi je li u planu kakav novi veći projekt, u razini vrijednosti Aquatike, koja je bila teška gotovo 37 milijuna kuna.

“U šestomjesečnom radu ove gradske uprave, puno rada se temeljilo na realizaciji već ugovorenih projekata i onih za koje smo osluhnuli da ima sredstava u EU fondovima, odnosno iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Sada kreću promišljanja kakva se dalje razvojna politika mora voditi u Gradu Karlovcu da bi se iz sredstava koja se najavljuju kroz buduće natječaje osmislio neki projekt. U fazi smo promišljanja, a moramo biti svjesni i da dio sredstava moramo osigurati sami iz proračuna ili kredita. Ovo je još faza promišljanja, ali već za mjesec-dva ćemo izaći s prijedlozima”, kaže pročelnica.

Jedan od takvih projekata mogao bi biti vezan uz korištenje geotermalnih potencijala, no više o tome znat će se nakon što bude dovršena studija predizvodivosti. Podsjetimo, krajem 2017. godine Grad Karlovac i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su sporazum o pružanju stručne i znanstvene potpore u istraživanju i energetskom razvoju Karlovca, jer prema prethodno provedenoj analizi geotermalnih potencijala u Hrvatskoj, Karlovac je na prvom mjestu i bila bi prava šteta to ne iskoristiti.