Vincekovo u Belčićima kod Jastrebarskog

Ovaj je vikend u znaku svetog Vinka, zaštitnika vinograda. Taj blagdan označava početak radova u vinogradu. Reže se loza, ali i kobasice, a sve uz blagoslov i pjesmu. Vincekovo u Svetojanskom kraju obilježeno je u Belčićima. Organizator je Udruga vinograda i vinara Sveta Jana.

Jedanaestu godinu za redom u Svetojanskom kraju obilježava se Vincekovo u organizaciji Udruge vinogradara i vinara. Ove godine događaj je uveličala Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, dok je vinograd obitelji Ribarić blagoslovio župnik Josip Gonan.

Vina je prošle godine bilo, ovdašnji vinari su zadovoljni, a istom se nadaju i u godini koja je počela. Suradnja između vinara na ovom je području jako dobra, tako već nekoliko godina imaju zajednički strojni prsten.

 

Udrugu podržava i grad Jastrebarsko, a svoju je podršku došao dati gradonačelnik Zvonimir Novosel sa svojim zamjenikom Stipom Bučarom koji tradicionalno sudjeluje u prvoj godišnjoj rezidbi vinograda. Molitve idu za dobrim vremenom, kako bi vinogradarima i vinarima godina bila što bolja, a vino što kvalitetnije. Hoće li se to ostvariti vidjet ćemo u jesen.