Dan je socijalnog partnerstva – u Karlovačkoj županiji još nije konstituirano Gospodarsko socijalno vijeće

Dan socijalnog partnerstva u Hrvatskoj se obilježava 21. siječnja jer je na današnji dan 1994. godine osnovano prvo Gospodarsko socijalno vijeće u Republici Hrvatskoj. Osnivanjem tog tijela Vlada i socijalni partneri opredijelili su se za socijalni dijalog kao jednu od najvažnijih vrednota društva i ključni uvjet održivog i uravnoteženog društvenog razvoja.

Tripartitno pregovaranje odnosi se na sindikate, poslodavce i Vladu na državnoj razini, a 2001. godine temeljem odluke državnog gospodarsko socijalnog vijeća ustrojena su i vijeća na lokalnoj razini. 2007. godine kada je Hrvatska intenzivirala pregovore za ulazak u Europsku uniju, Sabor RH donio je odluku da se Danom socijalnog partnerstva proglasi 21. siječanj.

Na području Karlovačke županije moram sa žalošću reći da socijalno partnerstvo prošle godine nakon lokalnih izbora nije konstituirano, nismo ga uopće konzumirali. U nekoliko navrata pokušavao sam doći ljudi u Županiji i uvijek mi je rečeno da će biti. Prpšlo je više od pola godine, Karlovačka županija nije imenovala svoje predstavnike te Gospodarsko socijalno vijeće stoji na čekanju, kaže povjerenik SSSH za Karlovačku županiju Nikola Badovinac.

Badovinac dodaje kako vjeruje da će u sljedećem razdoblju Vijeće biti konstituirano, jer ima što za reći.

I osobno bih volio da postanemo dio političkog, sindikalnog, odnosno gospodarskog života na području Karlovačke županije. To je naša želja iz sindikata. Koliko imam informaciju to žele i poslodavci. Znači sada je na Županiji da imenuje svoje predstavnike, kaže Badovinac.

Gospodarsko socijalno vijeće na državnoj razini konstantno radi, donosi preporuke, dok na županijskoj to za sada nije tako, kaže Badovinac. Ušli smo u mirnije vrijeme, nismo više u kasnim 90-ima kada su tvrtke nestajale, propadale, bile u velikim teškoćama. Tržište danas diktira opstojnost i stabilnost tvrtki. Da je Gospodarsko socijalno vijeće konstituirano, ono bi moglo pokušati utjecati na smanjenje broja odlazaka iz Hrvatske, kaže Badovinac.

Na Dan socijalnog partnerstva, kojeg se sve Vlade samo prigodno sjete, želimo naglasiti kako Hrvatska, njeni građani, radnici i poduzetnici trebaju, ali i zaslužuju efikasan i sadržajan socijalni dijalog, a ne formu bez sadržaja, poručuju sindikalisti.