Maškare proslavljene u Bariloviću i Skakavcu

324

Diljem Karlovačke županije započinju proslave maškara. Radi se o proslavi koja se već stoljećima obilježava na Hrvatskim prostorima. U Karlovačkoj županiji jedna od najstarijih proslava je ona u Bariloviću gdje se više od sto godina obilježava maskenbal.

Proslava U Bariloviću počela je u subotu, 3, veljače, čitanjem presude “Fašniku” za kojeg se vjeruje kako je krivac za sve nedaće koje su pogodile njihov kraj. U presudi je izrečeno kako se mora spaliti jer je glavni krivac za muškarce koji su previše u lokalnim kafićima, za nesretne brakove, manjak novca i svađe. Nakon što su maškare zapalile “Fašnika” nastavile su zabavu uz pjesmu i ples te tradicionalne karnevalske krafne, a za cijelu organizaciju zaslužni su članovi KUD-a “Barilović”.

Šestu godinu za redom organiziran je tematski maskenbal u Skakavcu. Članovi KUD-a župe “Sv. Rok” Skakavac u prostorijama vatrogasnog društva organizirali zabavu pod maskama na temu mornari i gusari. Tematski su ukrasili cijeli dom te se vratili u vrijeme gusarskih borbi i zabava. Njih su posjetili i susjedi iz drugih sela kako bi se svi zajedno prisjetili starih običaja ali i kako bi očuvali tradiciju koja je godinama prisutna u njihovom kraju.