Što s ruševnim zgradama koje prijete prolaznicima? – Postupak je dugotrajan ako se radi o privatnom vlasništvu, kažu iz Grada

Grad Karlovac ima problem sa zgradama koje su ruševne i prijete prolaznicima. Primijetila je to gradska vijećnica Marija Bodrožić Zorić. Kaže kako je na taj problem ukazivala i prije sedam godina, no od tada do danas ništa nije učinjeno, a zgrade postaju sve opasnija prijetnja.

Što ćemo napraviti sa zgradama, koje su, ne samo ružne, već su i opasne, upitala je Bodrožić Zorić. Spominje problem ruševnih objekata na Baniji. Ja svaki dan prolazim Banijom i kada krenem od kraja Banije prije mosta, s oba ugla Gajeve prema Jarnevićevoj te zgrade ne mogu dugo izdržati, kaže Bodrožić Zorić, otpadaju veliki komadi. Lijeva strana nogostupa…ne znam, meni moji kažu: Čuvaj se, kad pada snijeg, padaju i cigle, komadi žbuke i crijep s krova.

Prije sedam godina odgovoreno je da se radi o privatnom vlasništvu, kaže Bodrožić Zorić, no smatra da to ne može biti izgovor. Gradska uprava dozvoljava da to postane opasno, možda i pogubno za nekoga i da netko nastrada. Ako donesemo i stvorimo alate kako bismo prisilili vlasnike da brinu o svojoj imovini, da je i estetski dovedu u red, onda će oni to morati napraviti, a ako to ne uspije valjda se onda netko može i izvlastiti za ono što je opasno, kaže Bodrožić Zorić.

Napravili smo materijal sa snimkom svih ruševnih objekata, a isto tako ono što je tu jako važno analiza vlasničke strukture, kaže zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. Komunalno redarstvo je svaki dan na terenu i prema vlasnicima se očituje, odnosno donosi rješenja kako bi oni reagirali, nažalost i sami znate kada se radi o privatnoj imovini da su to dugotrajni postupci, dodaje Navijalić. Velik broj tih zgrada je ili zaštićena kulturna baština ili u zoni zaštite, pa je cilj postići dogovor s konzervatorima. S njima je odrađen sastanak kako bi se što prije očitovali po rješenjima komunalnih redara, kaže Navijalić.

Nedavno je jedan vlasnik uklonio ruševni objekt u Zvijezdi, on je bio opasan te je po nalogu komunalnog  redara, a uz suglasnost konzervatora uklonjen. Ima još objekata koji su u postupku, ali sa vrlo složenim vlasničkim strukturama, dodaje Navijalić. Znamo za Baniju i prema vlasnicima su otišla rješenja da moraju reagirati, nešto učiniti. Nećemo tu stati, pravnici će dati upute kako i na koji način dalje reagirati, dodaje.

Bodrožić Zorić taj odgovor nije zadovoljio. Ona smatra da je nužno postaviti rokove i angažirati sve one koji trebaju biti uključeni kako bi se stvari ubrzale i trajale kraće.

Ove pravne procedure koje jesu obveza, koliko god one bile neprihvatljive i nejasne, one su činjenica i o tome se da raspravljati, ali kao takve moramo ih poštivati, kaže gradonačelnik Damir Mandić. Svima nama za razmišljanje zbog nekih budućih projekata: Prije desetak godina rekonstruirana je cijela ulica Banija, pločnici su opločeni, uređen je cijeli taj potez i bilo je za očekivati da će to pokrenuti vlasnike privatnih kuća, no to se nije dogodilo. Bila je kriza, nije bilo novaca, ali će valjda kada je sve malo bolje krenulo biti nekih pomaka, poručuje Mandić.