Poruka uz Dan žena je samo jedna: Ratificirajte Istanbulsku konvenciju!

Jedina poruka Vladi RH je: Ratificirajte Istanbulsku konvenciju, poručeno je s obilježavanja Međunarodnog dana žena na karlovačkom Korzu. Obilježavanje je i ove godine organizirala Ženska grupa Korak, a za razliku od predizbornih kampanja u kojima smo svjedoci da sve političke stranke imaju neki slatki poklon za žene, danas tome nije bilo tako. Jedino žene iz Koraka sjetile su se svojim sugrađankama čestitati nekad popularan 8. mart.

Već godinama čeka se ratifikacija Istanbulske konvencije, svi obećavaju, međutim ništa, poručila je Mirjana Duduković iz Koraka. Problem je što kad se ona potpiše, Država se mora pridržavati onoga što u njoj piše. U njoj je predviđeno financiranje onih koji se bave zaštitom prava žena i djece s naglaskom na žrtve nasilja, što je očito glavni kamen spoticanja i najvažniji razlog zašto konvencija nije potpisana, poručuje Duduković.

Iako će mnogi kritičari reći da je danas bolje, žene imaju pravo glasa, jednako radno vrijeme kao i muškarci i brojna druga prava, ipak situacija nije blistava. Žene se na razgovorima za posao još uvijek pita planiraju li imati djecu, dobivaju otkaz kad odu na porodiljni, u nekim su zanimanjima dosta manje plaćene od muških kolega…

Članice Koraka su podržati došli zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i u ime gradonačelnika pročelnik Vlatko Kovačić.

Žene se pak slažu barem u jednom: 8. mart se nekad ljepše slavio, a i muškarci su češće čestitali nego danas.

Članice Koraka svojim su sugrađankama podijelile 120 karanfila, da je bilo više sredstava, bilo bi i više cvijeća. No, Dan žena nije Majčin dan ni Valentinovo. To je dan sjećanja na krv, patnju i borbu, na sve junakinje povijesti, ali i poticaj na borbu za ravnopravnost.