Karlovačka podružnica Općeg sindikata MUP-a o fotografiranju policijskih službenika

O fotografiranju policijskih službenika oglasio se Opći sindikat MUP-a, podružnica PU Karlovačka. Njihovo priopćenje o pojedinim medijskim članicma u kojima se poziva građane na fotografiranje policijskih službenika prenosimo u cijelosti.

Smatramo da medijski naslovi o nepoštivanju prometnih propisa policijskih službenika u kojima su objavljene fotografije koje su na poziv nekih medija fotografirali i poslali građani, ne idu na korist nikome, a ponajmanje građanima u cijem interesu treba raditi policija ali i mediji. Napominjemo da se niti na koji način ne protivimo medijskom izvještavanju ukazivanju na policijske propuste, međutim u posljednje vrijeme pojedini mediji pozivaju građane na fotografiranje policijskih postupanja, što zakonom nije dozvoljeno, te u medijima izlaze fotografije nepropisno parkiranih policijskih vozila i drugih postupanja koja mediji u tim člancima tumače kao propuste u radu policije, što također nije točno, odnosno zakonski je regulirano i policiji dozvoljeno.

Naime, članak 150. Zakona u sigurnosti prometa na cestama kaže da
„Iznimno od odredbi članka 149. ovoga Zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih
sudionika u prometu, na vozila policije bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje
za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih
zadaća, ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o ograničenju brzine (članak 52. –
55.), prelaženja iz trake u traku (clanak 75. stavak 1.), o poštivanju prometnih
znakova (članak 12. stavak 4.) i o zaustavljanju i parkiranju (članak 79., 80., 82. i 83.)
te zabrani upotrebe mobitela (članak 196. stavak 3.).“

Isto tako svjedoci smo medijskih natpisa o uznemirivanju građana i vozačakoje su policijski službenici za vrijeme trajanja jedne policijske operativne akcijezaustavljali pod rotirajućim svjetlima, nakon što su kod istih uočili određena prekršaje, a kroz tekstove u tim člancima se policijske službenike koji su svoj posao obavljali u
skladu sa zakonom, dovodi u situaciju da se o njima neopravdano stvara negativna slika u javnosti. Vjerujemo da građanima nije ugodno bilo koje policijsko postupanje, posebice kada ih se zaustavlja pod rotirajućim svjetlima, ali želimo ukazati na činjenicu da se policijske akcije, postupanja i represija prometnih prekršaja rade u
cilju smanjenja prometnih nesreća i povećanja sigurnosti u prometu. Svakako je manje zlo da se građanin osjeća nelagodno kada je opravdano sankcioniran korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, nego da se zbog tog istog prekršaja dogodi prometna nesreća sa poginulim osobama, čemu smo također imali prilike svjedočiti.

Također ovim putem želimo istaknuti da se pozivanjem na fotografiranje policije građane dovodi u situaciju da se izlažu zakonskim sankcijama jer Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora za osobe koje neovlašteno snimaju ono što nije u javnom interesu ili drugom interesu koji je važniji od interese zaštite privatnosti snimane osobe.

Građani nisu novinari, a svjedoci smo cinjenice da je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo prošle godine podnijelo optužnicu protiv 26-godišnjaka zbog neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja policajca.
Vjerujemo da niti jedan medij nije u lošoj namjeri objavljivao ovakveinformacije, ali postoji način na koji se utvrđuje dali je policajac prekoračio ovlasti ili ne i sud odlucuje o tome jesu li snimke opravdane ili ne.
Vjerujemo da je svima, građanima, medijima i policiji, u interesu da znaju u što se upuštaju prilikom fotografiranja policijskih službenika. Postoje izuzeci kada će ovi postupci biti opravdani i sud će ih sigurno uvažiti, no građani koji su uhvaćeni u nekom prekršaju i revoltirani sankcijama snimaju policiju, moraju znati da se na ovaj
način samo još više mogu uvaliti u probleme, stoji u priopćenju koje potpisuje povjerenik OS MUP Neven Rajak.