Tečaj slovenskog jezika i ove godine u Gradskoj knjižnici

Nakon što se prošle godine pokazao kao pun pogodak, tečaj slovenskog jezika bit će i ove godine održan u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, ujedno i središnjoj knjižnici slovenaca u Hrvatskoj. Podsjetimo, prošle je godine interes bio tolik da je dio polaznika bio odbijen, a edukacije su se odvijale u dvije grupe.

Organizator, Gradska knjižnica, uz financijsku podršku Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i svijetu, očekuje isti scenarij i ove godine. Ipak, prvi tečaj namijenjen je osobama koje imaju osnovno znanje slovenskog jezika.

Prijave su otvorene do 9. travnja, a već sada ih ima, stoga organizatori poručuju svima koji to žele da se prijave što prije, jer je broj sudionika ograničen.

Za sada nema plana tečaja za mlađe generacije, odnosno predškolsku i školsku djecu, no kroz neke druge projekte radilo se i s njima, što će vjerojatno biti tako i u ovoj godini. Naime, jedan od najvećih problema Slovenaca na našem području je taj što mlađe generacije ne govore jezik i samim time gube nacionalni identitet i asimiliraju se u društvo.

Središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj i na ovaj način ispunjava svoju misiju promicanja i čuvanja slovenske kulture, ali i jezika, čiji se broj izvornih govornika nažalost smanjuje, kao što je to u posljednje vrijeme slučaj i s hrvatskim jezikom.