“Vlak je uvijek brži” je edukativno-preventivna akcija koju provode Policijska uprava karlovačka i HŽ infrastruktura. Održali su je na četiri lokacije – željezničko – cestovnim prijelazima Orlovac – Karlovac, Donji Zvečaj te u Dugoj Resi i Ogulinu. Cilj je podizanje razine svijesti kod sudionika u prometu prilikom prelaska cestovno-željezničkih prijelaza.

Ova akcija u tijeku je već dvadesetak godina. Započela je edukacijom djece pa se proširila i na same vozače na koje se apelira da budu oprezni i poštuju prometnu signalizaciju i propise.

Trećina od 1512 željezničko-cestovnih prijelaza osigurana je odgovarajućim uređajima, a ostali odgovarajućim trokutom preglednosti i prometnim znacima, istaknuo je Tihomir Španić, direktor Sektora za promet u HŽ-u. Najavio je i dodatno osiguranje na prijelazu u Donjem Zvečaju. Tijekom ove godine ondje će se ugraditi dodatni polubranici.

Prema riječima Mirka Franovića, direktora Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova, oko 400 ŽCP-a je osigurano s polubranicima, a godišnje ih oko 500 bude polomljeno. Stoga su nužne pojačane aktivnosti policije.

Kako je istaknuo Jure Pavlinić, voditelj službe policije u PU karlovačkoj, unatoč trendu smanjenja broja smrtno stradalih osoba u prometu, zabrinjava činjenica da su od četiri smrtno stradale osobe, tri stradale na pružnim prijelazima.

Akciju podržava i Sanja Doležal koja ovim izuzetno prometnim prijelazom u Donjem Zvečaju i sama svakodnevno prolazi.

Svima uključenima u akciju cilj je isti, a to je što veća sigurnost na ovim prijelazima, ali uz svo osiguranje, najbitniji je oprez sudionika u prometu.