Pjevao se bećarac na Petoj večeri bećarca u Slunju

1,035

Slunjsku večer bećarca po peti put organizirao je KUD “Korana”. U sportskoj dvorani Srednje škole Slunj okupili su se Slunjani ali i brojni drugi gosti kako bi se prisjetili starih običaja i uživali u kulturnoj večeri u ovome gradu.

Večer je bila natjecateljskog duha, pa su se dodjeljivale nagrade u raznim kategorijama a prvaci Kulturno umjetnička udruga “Gacka” iz Ličkog Lešća odlaze na Međunarodnu smotru folklora te su osvojili 1 000 kuna.

Osim KUU “Gacka” natjecali su se i Cetingradski bećari, KUD “Izvor” Rakovica, MPS HKUD-a “Široka Kula”, MVS KUD-a “Sv. Juraj” Draganić, TS “Nimsi“, TS “Bedem” Bihać, TS “Plitvički bećari” te KUD “Granićar” iz Cvitovića koje je osvojio nagradu publike za najbolji bećarac. Osim natjecatelja večer su uzveličali i gosti, Ženski vokalni ansamblZwizde“, Muška pjevačka skupina “Sidraga” iz Tinja te KUD “Sv. Juraj” Draganić.

Iako bećarac izvorno nije s Korduna, stanovnici ovog područja su ga prihvatili te je on postao dio njihove tradicije. Već generacije njeguju ovakvu vrstu pjesme kojoj je glavni cilj našaliti se i razveseliti one koji ga slušaju. U tome su uspjeli natjecatelji na petoj večeri bećarca. Iako je ova večer postala prepoznatljiva, ispočetka je sve bilo spontano. Bećarac je i dio UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine te je prepoznat kao običaj kojemu je potreba zaštita. Upravo ovakvim događajima radi se na očuvanju kulturne baštine, a u planu je raditi na još većoj promociji ovog dobra jer su reakcije publike pozitivne.