U Ozlju otvorena 4. izložba čipke i spranga

379

U suradnji KUD-a “Ključ” iz Trga i Zavičajnog muzeja Ozalj otvorena je 4. izložba čipke u okviru Sprang vikenda u Ozlju. Ovogodišnja izložba ima dosad najviše izlagača, pa su tako predstavljene čipke s Hvara, Paga, Lepoglave,Primoštena i iz drugih čipkarskih središta te iz Češke i Norveške.

Ozalj je prikladan domaćin ove izložbe jer se u selu Trg koji se nalazi u njegovoj blizini stoljećima izrađivala Jalba-jedna od posebnih vrsta čipki koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske pri Ministarstvu kulture. Jalba je naziv za kapu koju su nosile udane žene u selima između Karlovca i Ozlja a ona se izrađuje tehnikom sprang. Sprang tehnika proširena je po cijeloj Europi. Za nju je karakteristična praktičnost, brza izrada i nebrojenost načina kombiniranja uzoraka,a svoje primjerke nakita,odjeće i pokrivača prezentirale su pletilje iz Češke i Norveške.

Svi ljubitelji pletenih tabletića, nakita ili odjeće mogu biti dio tradicionalne čipkarske priče i posjetiti izložbu do 10.lipnja u Zavičajnom muzeju Ozalj.