U Lisinskom održana Razglednica 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH

200

U nedjelju, 6. svibnja 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je Razglednica 7 kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske, središnja manifestacija posvećena umjetničkom stvaralaštvu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, koja u svojem okrilju okuplja više od 980 kulturnih udruga i 80000 članova.

Bogati trosatni program Razglednice 7 na pozornici Lisinskog objedinio je više od 350 izvođača amatera koji su u režiji Marija Kovača predstavili bogatstvo instrumentalnog i vokalnog stvaralaštva, bisere folklorne baštine, dramska, književna i likovna ostvarenja kao i atraktivnu koreografiju suvremenog plesa. Sudionici su se uz vrhunske izvedbe, kreativno predstavili i putem autorskih video-razglednica o svojem radu i društvima, kojima su oduševili veliki broj posjetitelja u dvorani Lisinski.

U prvom dijelu Razglednice 7, nakon skladbe „Tam prek Drave grmlavica“ Emila Cossetta u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ nastupili su: Gradska limena glazba Petrinja s Magdićevom skladbom “Rapsodia Croatica”, Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ iz Samobora sa skladbom Tihomila Vidošića “Slavonski scherzo”, Orkestar mandolinista i gitarista HGGD-a „Sloga“ s Markovićevom skladbom „Preludij i Scherzo“ te Harmonikaški orkestar HGGD-a „Sloga“ s Dedićevom skladbom „Vraćam se“.

U književnom dijelu manifestacije predstavljeni su nagrađeni autori Sandra Halt Ćuže, Antonio Dević i Ana Narandžić čija se djela mogu pročitati na web stranicama Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) te su interpretirane pjesme Sanje Benko i Maje Cvek. Ženska klapa „Kastav“ predstavila je ljepotu vokalnog izričaja sa skladbama Victora Younga „When I fall in love“ i Coca Mosquita „Tamo gdje je sve po mom“. Prvi dio završilo je Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ jazz obradom veoma poznate Handelove „Halleluje“ iz oratorija „Mesija“.

U foayeru dvorane Lisinski, posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu likovnih radova najuspješnijih likovnih stvaratelja Likovne udruge „Emanuel Vidović“ iz Splita, Marije Grabar, Gabrijele Prpić i Sanje Benko, a u okviru Dana otvorenih vrata u prigodi 70. obljetnice Hrvatskog sabora kulture upoznati se s njegovim brojnim izdanjima iz dramske, glazbene, književno-likovne i plesne djelatnosti.

Drugi dio manifestacije otvoren je plesnom koreografijom „Tribes of the Sioux“ Sanje Tek u izvedbi Plesnog kluba st.ART iz Karlovca te ulomkom iz predstave „Paralele“ u režiji i izvedbi Teatra „Scena“ iz Rijeke, koja je svojom kreativnošću izazvala brojne reakcije publike. Nastavak programa bio je posvećen bogatstvu tradicijske baštine. KUD „Pleter“ iz Dugopolja izveo je „Pisme i kolo iz Dugopolja“ koje je za scenu priredila Marijana Botić Rogošić. Vokalno-instrumentalni sastav „Jane“ iz Velike Gorice predstavio se međimursko-podravskim potpùrijem, dok je program kulminirao raskošnim izvedbama KUD-a „Preporod“ iz Dugog Sela. Njihov Tamburaški sastav prvo je nastupio s „Grajinim kolom“, nakon čega im se na pozornici pridružio folklorni ansambl u izvedbi plesova Šokaca i Bošnjaka iz okolice Pečuha i Mohača, u koreografiji Stjepana Perka.

Razglednica 7 održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Realizaciju ovog vrijednog programa pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Podravka d.d., Zagrebačka pivovara d.d., Vino Kerman Nedelišće i slastičarnica Butik torti.

Pokrovitelji obilježavanja 70 godina rada Hrvatskog sabora kulture su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.