Vraćaju se besplatni kontejneri za odvoz glomaznog otpada

Čistoća i dalje radi na postavljanju čipova i bar kodova na spremnike za miješani komunalni otpad. Postavljanje je nakon privatnih kuća krenulo i u zgradama. Osim toga najveća je novost da se vraća besplatni odvoz glomaznog otpada prema zahtjevu korisnika.

Čistoća vraća građanima mogućnost pojedinčanog naručivanja besplatnih kontejnera za glomazni otpad. Odluka o ukidanju te mogućnosti donijeta je u pokušaju da se racionalizira poslovanje tvrtke, međutim to je za posljedicu imalo povećanje broja divljih odlagališta otpada.

Kroz ovakvu uslugu nema razloga za stvaranje divljih deponija, poručuje direktorica Josipa Škrtić Pucarević. Dogovor s Gradom je da ćemo omogućiti sva tri načina i na kraju godine analizirati učinke takve odluke pa vidjeti što to znači za Čistoću, Grad i smanjenje nastanka divljih deponija, dodala je Škrtić Pucarević.

Građani će zahtjev za odvoz glomaznog otpada od sljedećeg tjedna moći naći na internet stranici Čistoće te dogovoriti treba li im veliki kontejner ili manji spremnik. Nastavlja se i čipiranje te barkodiranje spremnika za miješani komunalni otpad. Kodove i čipove dobit će 23 tisuće spremnika u obiteljskim kućama i stambenim zgradama, putem kojih će se očitavati volumen spremnika te broj pražnjenja, a što će u konačnici biti podloga za obračun cijene te usluge.

Novim načinom trebao bi biti smanjen broj kontejnera pored zgrada, što neće biti problem budemo li u najvećoj mogućoj mjeri razvrstavali otpad, kaže Škrtić Pucarević