Multimedijalno predavanje Davora Rostuhara večeras u Knjižnici za mlade

Večeras (15. svibnja) u 18 sati u Knjižnici za mlade bit će održano multimedijalno predavanje Davora Rostuhara Polarni san: prva hrvatska ekspedicija na Južni pol.

Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san?

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar upustio se u veliki izazov, u veliko istraživanje, koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana tijekom kojih je sam prešao 1163 km, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.).

Za ekspediciju se pripremao posljednje dvije godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva se puta pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

Multimedijalno predavanje „Polarni san” kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli je proces dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja bit će riječ o praktičnim informacijama dok će u drugom dijelu biti prikazan dokumentarni film u trajanju od 30 minuta koji će pokazati kroz što je sve Davor prolazio na samoj ekspediciji.

Iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue, itd. Autor je šest putopisnih knjiga te fotografskog projekta „National Geographic – Hrvatska iz zraka”.