Ramazanska poruka glavnog imama Admira ef. Muhića

Ramazansku poruku u povodu svetog mjeseca za muslimane uputio je glavni imam karlovački Admir  ef. Muhić. Poruku prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi Islamske zajednice,
Cijenjene sestre i braćo,
Draga djeco,

Ramazan je mjesec Božje milosti kojeg nam je Svevišnji poklonio da u njemu obnovimo naš iman (vjerovanje). Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara u kojem muslimani poste, ali i mjesec u kojem je počela objava Kur’ana. Ramazan sa sobom nosi mnogobrojne blagodati. On ima i svoju socijalnu dimenziju da se vjernici zajedno druže na iftarima (večerama), teravijama (ramazanskim molitvama) i ramazanskim druženjima. Kroz post muslimani jačaju svoj duh i tijelo. Ramazan je prilika da preispitamo svoju osobnu ulogu u društvu u kojem živimo, da li pomažemo ili odmažemo, da li smo korisni ili beskorisni, da li olakšavamo ili otežavamo, da li radimo dobro ili zlo… Isto tako mjesec ramazan je prigoda da preispitamo vlastitu ulogu u zajednici kojoj pripadamo, da li joj doprinosimo ili nedoprinosimo, da li je jačamo ili slabimo, da li je čuvamo ili ne čuvamo…

Čovjek dok posti on više razmišlja. Razmišljajmo o sebi i o svojoj djeci, o svojoj obitelji, o svom džematu, o svojoj domovini… šta smo u stanju učiniti za njih, za sveukupni boljitak i napredak. Od svakog vjernika se očekuje da bude učinkovit i da njegova djela prate njegove riječi. Tek tada će biti kompletan vjernik, a do tada se samo traži. Poslanik islama Muhammed a.s. kaže: “Postite i bit ćete zdravi.” Post utječe na zdravlje postača, on pročišćava naše tijelo, a jača duh. Medicina nas upućuje da je post najbolja dijeta za naše tijelo. Zato je post koristan za ljude. Dok postimo razmišljajmo i o svojim susjedima i o ljudima koji su u potrebi te pokušajmo im pomoći. Dok postimo upućujmo i dove (molitve) Allahu dž.š. da popravi naše stanje i stanje našeg ummeta (zajednice muslimana u svijetu), da se uspostavi toliko traženi mir u svijetu.

Svjedoci smo sve veće izbjegličke krize. Migrante skoro svakodnevno susrećemo po našim mjestima koji traže svoju bolju budućnost. Ovo je i apel na one koji mogu utjecati na svjetska gibanja da se zaustavi val nasilja nad nemoćnim stanovnicima Palestine i Sirije jer svi u svijetu osjetimo njihovu bol i patnju. Učimo dove (molitve) za njih.

U Medžlisu Islamske zajednice Karlovac mjesec ramazan dočekujemo radosni i veseli zbog nedavnog otvorenja džamije u Bogovolji koja je prva u Karlovačkoj županiji. Zasigurno će to biti rasadnik mira i mjesto duhovne nedogradnje, ali i mjesto za kulturna događanja. Zato vas pozivam da posjetite ovu džamiju sa svojim prijateljima u mjesecu ramazanu.

U mjesecu ramazanu 1998. godine formiran je džemat Maljevac i ove godine obilježavamo 20. godišnjicu najstarijeg džemata u našem medžlisu. Stoga ćemo u jesen imati svečanu akademiju tim povodom na koju vas već sada pozivam.

Uz ramazan dolaze i višestruke blagodati, zajednički iftari i teravije, sehuri (objedi kojima se u zoru započinje post), ramazanska druženja. Onaj tko nahrani postača njega će Allah nahraniti u džennetu (raju). Zato je ramazan mjesec udjeljivanja. Ovogodišnji Sadekatul-fitr (obveza izdvajanja za ramazan) iznosi 40, 60 i 100 kn. Svoj post očistimo izdvajanjem ove obveze na blokove Islamske zajednice u mjestu gdje živimo jer time pomažemo vjersko-prosvjetne aktivnosti u našem medžlisu. Ne zaboravimo i na svoj zekat (materijalna obveza vjernika) te ga usmjerimo u Islamsku zajednicu.

Iskoristimo ove mubarek (blagoslovljene) dane za druženje s Kur’anom i što više čitajmo našu svetu knjigu Kur’an jer na taj način ćemo se više držati poruka Kur’ana i razvijati ljubav prema izvoru ljubavi, prema Milostivom Bogu. Objava Kur’ana je počela u ramazanu. Zato neka nam ovaj ramazan bude u znaku čitanja i proučavanja Kur’ana.

Svim muslimanima, a posebno članovima Medžlisa Islamske zajednice Karlovac (Maljevčanima, Bogovoljčanima i Karlovčanima), prijateljima, kolegama, njihovim bračnim partnerima, roditeljima, djeci, učenicima, čestitam mubarek/blagoslovljeni mjesec ramazan 1439. hidžretske godine.
Od srca upućujem svima čestitke za mubarek mjesec ramazan, a posebno bolesnim i nemoćnim sa dovom Allahu dž.š. da im bude u pomoći. Amin!
Moje želje su da vam Svevišnji Bog olakša ove dane posta, da primi sve vaše ibadete i da zdravo i spremno svi dočekamo krunu ramazanskog posta Bajram kojem se svi radujemo.

Danas je 3. dan ramazanskog posta 1439. godine po hidžri. Danas je petak, jedan od mubarek dana kada se dove primaju, posebno u mubarek mjesecu ramazanu. Zato učimo dovu (molitvu):
Gospodaru naš, skrušeno Te molimo i od Tebe tražimo u ovom mubarek mjesecu ramazanu:
da nam bude od koristi u duhovnom i u tjelesnom smislu,
da nam ojača duše i srca,
da nas duhovno i tjelesno pročisti,
da nam ljudske vrijednosti budu vidljive,
da nam ljubav bude uočljiva,
da nas zdravlje posluži,
da nam vrućine ne smetaju,
da nas strpljenje krasi,
da nas ljepota vjere uljepša,
da nas iskušenja izbjegnu,
da nam oprost bude blizak,
da nam molitva bude na usnama,
da nas iskušenja izbjegnu,
da nas sreća okruži,
da nam uspjeh bude vidljiv,
da nam se blagostanje širi,
da nas kriza zaobiđe,
da nam se prijateljstva učvrsnu,
da nam jezik malo govori,
da nam oči malo gledaju,
da nam uši malo slušaju,
da nam Kur’an suputnik postane,
da nam abdest sugovornik bude,
da nam kibla pravac bude,
da nam tespih zikrom služi,
da nam serdžada prostirka postane,
da nam mukabele razonode postanu,
da nas iftari obraduju,
da nas sehuri usreće,
da nas teravije blagim učine,
da nas ezani razgovaraju,
da nam selam mir širi,
da nas tekbiri očvrsnu,
da nam zekat halal-mal bude,
da nam vitra od srca krenu,
da nam šejtan ništa ne mogne,
da oholi ne postanemo,
da grubi ne budemo,
da jasno zborimo,
da zvonko slušamo,
da osmijehom obradujemo,
da poklonom osmijeh dobijemo,
da više dajemo,
da više imamo,
da nas mirisi krase,
da nam lijepa riječ vrata otvara,
da nam Božja milost u mraku svijetli…
Gospodaru naš, skrušeno Te molimo i od Tebe tražimo u ovom mubarek mjesecu ramazanu.
Amin!
Neka nam je svima
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Admir ef. Muhić
Glavni imam