Kolegij župana održan u Cetingradu – demografija najveći problem

Kolegij župana s pročelnicima Karlovačke županije održan je u Cetingradu. Razgovaralo se o najvećim problemima u ovoj općini, a to je prije svega loša demografska slika. Zadržati mlade obitelji je prioritet, ali na koji način to učiniti za sada u općini ne znaju.

Nakon sastanka s vodstvom općine Cetingrad župan Damir Jelić otvorio je novo školsko igralište vrijedno 40 tisuća kuna koje je financirala jedna osiguravajuća kuća,a dio sredstava stigao je i od županije. No, broj učenika kontinuirano je u padu, poručuju iz škole.

Ove godine bit će upisano 18 prvašića, 13 učenika završava osnovnu školu, no šestero ih se ispisuje jer odlaze iz Hrvatske, kaže ravnateljica Zorka Cindrić, koja očekuje da bi takvih slučajeva moglo biti još.

ŽUC je uložio gotovo 850 tisuća kuna u obnovu kilometar kolnika ceste Cetingrad – Podcetin. Ovakvim projektima poboljšava se kvaliteta života na području općine. Odrađeno je još nekoliko manjih projekata u nekoliko naselja na prometnicama kojima upravlja Županijska uprava za ceste, a razgovaralo se i o prioritetnim projektima koje u Cetingradu treba odraditi.

Na cetingradskom području i 23 godine od Oluje osjećaju se posljedice Domovinskog rata. Gospodarska aktivnost je slaba, a mladi sve češće odlučuju sreću potražiti negdje drugdje. Hoće li Cetingrađani koji su uspjeli izdržati ratna razaranja i teške životne uvjete tijekom mnogih desetljeća uspjeti preživjeti i najnovije negativne demografske trendove preostaje vidjeti.