Seminar o spremnosti zdravstvenog i sigurnosnog sektora za rješavanje izvanrednih situacija

Stručni seminar s praktičnim demonstracijama na temu “Spremnost zdravstvenog i sigurnosnog sektora za rješavanje izvnarednih situacija s velikim brojem žrtava” održan je danas u OB Karlovac. Organizatori seminara bili su češka tvrtka EGO Zlin i hrvatska STIV TRADE u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke.

Cilj seminara bio je razmjena iskustava stručnjaka iz područja hitne medicine, predbolničke njege, epidemiologa i infektologa, civilne zaštite, službi spašavanja, vatrogasaca, policije i vojske. Seminar je proveden u okviru međunarodnih zdravstvenih propisa koje je 2005. objavila organizacija WHO.

Uz brojne praktične demonstracije sudionicima je zorno prikazano što i kako odraditi, a oprema koja je predstavljena koristi se u 30-ak zemalja svijeta, od Poljske, Francuske, pa do južne Koreje, Kanade i Brazila.

Češka ima jedan od najboljih sustava zaštite od širenja zaraznih oboljena u svijetu, a na tome se radilo dugo i s puno grešaka, stoga žele pomoći Hrvatskoj sa svojim iskustvima i uputama kako izbjeći pogreške, kaže direktor tvrtke Ego Zlin Pavel Kostka.