Za šezdeset godina redovničkog služenja Kćeri Božje ljubavi izgrađena Josipova fontana

Zahvalno misno slavlje povodom 60 godina redovničkog služenja Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu predvodio je mons. Antun Sente, ml, rektor u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u petak 25. svibnja 2018. godine. Zahvalnom misnom slavlju pridružili su se svećenici karlovačkog dekanata predvođeni dekanom preč. Draženom Karačićem, te domaći sin preč Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Uz brojne župljane Bogu su došle zahvaliti i časne sestre koje su tokom svog redovničkog hoda službovale u Karlovcu predvođene provincijalnom glavaricom Provincije Božje Providnosti s. Gordanom Igrec te vrhovnom glavaricom Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams.

U prigodnoj homiliji mons. Sente, zahvalio je sestrama na šezdeset godina služenja Gospodinu prepoznavajući Krista u župljanima ove župe Gospe Snježne na Dubovcu kao i brojnim štovateljima svetog Josipa koji sve više ovamo hodočaste. Tumačeći Petrov upit Kristu što će dobiti oni koji su sve napustili i pošli za Kristom mons Sente je oslikavši zauzeti rad sestra u katehezi, brizi i uređivanju svetišta, kao i posluživanju svećenika i hodočasnika prepoznao Kristov odgovor dan konkretnim redovnicama. Svaki djetinji osmjeh, kao i zahvala na uslišanoj molitvi hodočasnika, te ustrajnost i pronađena snaga u nošenju životnih izazova, a sve to posluživanjem sestara Kćeri Božje ljubavi jesu novo obogaivanje i roditeljima i djecom i braćom i sestrama koje su redovnice ostavile, ali ponovno ih pronašle u ljudima ovog mjesta na koje ih na službu poglavari poslaše. Okupljajući vjernike različitih profila, te im poslužujući Kristovu poruku, sestre upravo ovdje u Karlovcu ostvaruju Isusov odgovor Petru, objasnio je u prigodnoj homiliji mons. Sente.

Na kraju misnog slavlja s. Maria Dulce uputila je svojim sestrama kao i okupljenom mnoštvu riječi zahvale na lijepoj proslavi šezdesete obljetnice djelovanja sestara KBLJ u Karlovcu. To slavlje pokazuje lijepu suradnji sestra sa svećenicima koji ovdje djeluju kao i vjernicima laicima. Upravo je ta suradnja vrijedna i lijepa, stoga smo pozvani da stvaramo povijest koja ne nastaje sama od sebe već ju stvara svaki pojedinac darivajući sebe u odgovornom služenju osobi pored sebe u kojoj nam se otkiva Krist, kazala je s. Maria Dulce. Svojoj vrhovnog glavarici karlovačke Kćeri Božje ljubavi darovale su sliku mjesne umjetnice Lidije Maček Stanić koja prikazuje njihov logo kako obasjava župnu crkvu BDM Snježne i zgradu Nacionalnog svetišta te Stari Grad Dubovac, a sestrama koji su nekad službovale u Karlovcu cvijeće s prigodnom uspomenom na ovaj dan. Zahvalivši vrhovnoj glavarici na poslanim sestrama mons. Sente darova je vrhovnoj glavarici s. Marii Dulce medalju izrađenu povodom 330 obljetnice izbora svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Nakon misnog slavlja slijedila je prigodna akademija koju su pod vodstvom mons. Sentea ostvarili djeca i mladi dubovačke župe. Prigodnim pjesmama te veselim skečom željeli su dočarati život župe na kojoj djeluju Kćeri Božje ljubavi. Tokom svečane akademije dr. Vlado Mikšić, supsidija u Svetišu predstavio je malu monografiju “60 godina Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu” izdanu upravo za ovu prigodu. Monografija donosi pregled redovništva u Karlovcu te ukratko predstavlja Pavline, Franjevce i Pijariste muške redove kao i Družbu sestra milosrdnica svetog Vinaka Paulskog, Žumberačke grkokatoličke sestre bazilijanke, Sestre Klanjateljice Krvi Kristove, te Družbu sestra franjevki od Bezgrješne ženske redove koji su djelovali ili još uvijek djeluju na području grada Karlovca. U drugom dijelu predstavljene monografije opisan je nastanak Kćeri Božje ljubavi, njihova utemeljiteljica te dolazak u Hrvatsku. Posebno poglavlje posvećeno je djelovanju Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu s preciznim popisom svi sestara koje su ovdje službovale. Uz mnoštvo fotografija ova mala monografija vrijedan je zapis o redovništvu u Karlovcu zaključio je dr. Mikšić. Svim sestrama kao dar za 60. obljetnicu darovan je jedan primjerak predstavljene monografije. Posebne riječi zahvale i čestitke za 60 godina služenja sestrama je uputio preč Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu kojega su sestre na poseban način pratile na putu svećeništva.

U čast šezdeset godina služenja, a nakon misnog slavlja preč. Dražen Karačić, karlovački dekan blagoslovio je novoizgrađenu fontanu u dvorištu Nacionalnog svetišta. Novoizgrađena fontana, bijela skulptura karlovačkog umjetnika Željka Marekovića Mareka sadrži pet slavina za ispijanje vode, te još četiri slavine za punjenje boca ili neke druge posude. Treći je dio fontane izgrađen u obliku kvirinove svjetiljke iz 3. stoljeća.

Proslava 60 godina redovničkog služenja i blagoslov nove fontane završio je zajedničkim druženjem u dvorištu Nacionalnog svetišta.

tekst: mons. Antun Sente ,ml., rektor