Dani draganića

Proizvodnja piva sa suncem

Najnoviji doprinos održivom poslovanju i zaštiti okoliša kompanije HEINEKEN Hrvatska leži na krovu zelenog skladišta u krugu pivovare u Karlovcu. Ondje je postavljeno 1380 solarnih panela koji će godišnje proizvoditi oko 395 tisuća kilovata električne energije. Tolika će biti i godišnja ušteda, a ujedno će i utjecati na značajno smanjenje emisije CO2.

Solarna elektrana zauzima površinu od gotovo 4,5 tisuće metara kvadratnih, na krovu skladišta koje je izgrađeno prema principima zelene gradnje. Fokus je na energetskoj učinkovitosti, korištenju kvalitetnih, ekološki prihvatljivih materijala te smanjenju količine otpada. I ova elektrana nadograđuje tu priču.

Značajna je i ušteda električne energije koju preuzimaju iz javne mreže HEP-a. Iako se uštede očekuju, to nije bio razlog postavljanja panela, istaknula je Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe u Heinekenu Hrvatska.

Projekt je realiziran tijekom dva mjeseca, a financiran je bez državnih poticaja. Paneli su njemačke proizvodnje, a za nabavu, postavljanje i tehničku izvedbu angažirana je domaća tvrtka iz Varaždina.

Prema riječima direktora tvrtke Relatio ES Adria Jurice Gregurića, elektrana sadrži 20 posto domaćih komponenti te se očekuje da će se investicija isplatiti nakon sedam i pol godina, uz uvjet da cijena električne energije ostane jednaka.

Predstavljanju su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, Sandra Tankosić iz Hrvatske gospodarske komore, zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin te brojni drugi gosti. Predstavnici kompanije na čelu s predsjednikom Uprave Borisom Miloushevom poveli su ih u obilazak skladišta.