KABA

I ove se godine kreće s investicijama u vrelovod

Završetkom grijaće sezone Gradska toplana Karlovac nastavlja s opsežnim i zahtjevnim radovima koji će se odvijati tijekom ljetnih mjeseci. Uz radove na zamjeni dionica vrelovoda, vrše se radovi na kućnim instalacijama, radovi na proizvodnom postrojenju i opremi koji nužno zahtijevaju i podršku ostalih službi.

Zahtjevni radovi započeli su 28. svibnja, a radi se o zamjeni cijevi magistralnog vrelovoda na lokaciji Prilaz V. Holjevca (pothodnik). Predmetna investicija uključuje zamjenu 250 metara cijevi promjera NO 350, kao i izradu šahtova vezanih za tu dionicu. Vrijednost investicije je oko 750 000 kuna što pridonosi poboljšanju kvalitete isporuke toplinske energije, kao i smanjenju gubitaka u vrelovodnoj mreži.

Nadalje se planira i revitalizacija magistralnog vrelovoda u Grabriku, točnije zamjena 300 metara cijevi u ulici Kralja Petra Krešimira IV. Na navedenoj lokaciji u proteklom razdoblju bilo je dosta hitnih intervencija te se revitalizacija predmetne dionice smatra jednom od prioritetnih kako bi se našim korisnicima osigurala stabilna isporuka toplinske energije.

U prvoj fazi koja je započela odmah po završetku grijanja odrađeno je sljedeće: sanacije curenja i iskopi na 5 lokacija na vrelovodnoj mreži, popravak armature u šahtovima, redovni remont opreme u kotlovnici, ugrađena je frekventna regulacija sustava održavanja tlaka koja će u budućem razdoblju donijeti uštede u potrošnji električne energije, izvršeno je dimnjačarsko čišćenje i konzerviranje kotlova, izvršeno je redovno održavanje transformatorskih stanica i drugo.

Osim prethodno navedenih radova na vrelovodnoj mreži, u planu je zamjena lijevog ekrana kotla, nastavak radova na unutarnjim instalacijama po zahtjevima krajnjih kupaca, izrada novog obrasca računa kao i unaprjeđenje ostalih procesa koji će u budućem razdoblju povećati učinkovitost poslovanja.

U trećoj fazi planiraju se radovi na zamjenama priključaka na tri lokacije. Najznačajnija je zamjena priključka za Smičiklasovu 16 (Zeleni neboder) gdje će dodatno biti zamijenjeno 200 metara cijevi.

Ukupno se i ove godine planira zamijeniti 1,2 km cijevi na vrelovodu čime se nastavljaju kontinuirana ulaganja. Podsjetimo, prošlogodišnje najveće ulaganje u Meštrovićevoj ulici, donijelo je osim stabilnosti isporuke i bitne energetske uštede u smislu manjih troškova električne i toplinske energije, što doprinosi daljnjim ulaganjima u poboljšanje sustava.