Simpozij o obrazovanju Nikole Tesle

“Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle” naziv je simpozija kojeg je u Gradskoj knjižnici “Ivana Gorana Kovačića” organizirala Udruga Nikola Tesla Karlovac u suradnji s HAZU, knjižnicom i Gradom Karlovcem. Sudjelovali su predavači iz Karlovca, Beograda, Graza, Češke. O Tesli i HAZU-u govorio je akademik Zvonko Kusić.

Prema riječima organizatora, sličnog simpozija još nije bilo nigdje u svijetu. Cilj je bio obuhvatiti cjelokupno Teslino formalno i samoobrazovanje od Smiljana i Gospića, preko Karlovca i Graza do SAD-a.

Posebna novost je Teslino samoobrazovanje kojim se bavi dr. Drenka Dobrosavljević iz Beograda, a sudjelovalo je još niz renomiranih znanstvenika iz Hrvatske, Austrije i Češke.

Među istaknutim predavačima bio je i akademik Zvonko Kusić koji je Teslu naveo kao primjer talenta, ali i iznimnog rada i upornosti po čemu bismo se trebali ugledati na njega. Također, za Teslu je, kao i za svakog velikog čovjeka, bitna vjera, istaknuo je akademik Kusić.

Organizatori najavljuju kako će rezultat ovog simpozija biti jedna knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku te će time dodatno doprinijeti popularizaciji Nikole Tesle u Hrvatskoj i u svijetu.