KABA

Obilježen Međunarodni dan arhiva

Međunarodni dan arhiva obilježava se od 2008. godine kako bi se skrenula pozornost na značaj arhivskih dokumenata, njihovu vrijednost i rijetkost. Uz izložbu “1918. godina – završetak Prvoga svjetskog rata” predstavljen je zbornih radova posvećen 100. obljetnici ovog rata te su održana dve predavanja.

Državni arhiv u Karlovcu osim nekoliko tisuća fotografija u svojim spremištima čuva zbirke isprava, građevinskih nacrta i planova, matičnih knjiga, zemljovidnih karata, te brojno gradivo nastalo djelovanjem upravnih, pravosudnih, gospodarskih, kulturnih, prosvjetnih i ostalih institucija, obitelji i pojedinaca. Zahvaljujući Danu arhiva rad ove institucije je prepoznat u široj zajednici.

Izložbe o Prvom svjetskom ratu provlače se kao tema obilježavanja Dana arhiva u Karlovcu od 2014. godine, a o izložbama i predavanjima u proteklih pet godina napravljen je i prigodan zbornik koji sadrži dokumentaciju Državnog arhiva.

Ukoliko želite pogledati neki dokument ili fotografiju iz povijesti našeg grada dovoljno je samo ispuniti zahtjev, naime vrata arhiva otvorena su svim građanima svaki radni dan od 8 do 12 sati.

omicron