Dani draganića

Radionica „Izražavanje emocija putem lica: Detekcija laganja” održana u Gradskoj knjižnici

Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji-podružnica Karlovac i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ organizirale su radionicu „Izražavanje emocija putem lica: Detekcija laganja”, koja je održana u srijedu, 6. lipnja 2018. na Odjelu AV građe Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.

Radionicu je vodio Domagoj Švegar, doktor znanosti s područja kognitivne psihologije, uz pomoć kolegica iz Društva psihologa Karlovac, dok su se za sve organizacijske poslove pobrinuli Marina Jarnjević, koordinatorica karlovačke podružnice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji te Miroslav Katić ispred Gradske knjižnice.

Radionica je trajala 120 minuta, a započela je predavanjem o osnovnim ljudskim emocijama i njihovim funkcijama, u okviru kojeg su polaznice upoznate s pokretima lica karakterističnim za ekspresije straha, tuge, ljutnje, radosti, gađenja i iznenađenja. Nakon predavanja, naglasak je u interaktivnom dijelu radionice bio na prepoznavanju i izražavanju tuge, straha i radosti, obzirom da su te emocije od osobitog interesa za pravnice u praksi. Neke od polaznica snimljene su u određenim kontekstima, a zadatak ostalih bio je na tim videozapisima prepoznati koje su od njihovih kolegica govorile istinu, a koje su lagale. Potom su analizirani videozapisi poznatih političara i nepoznatih stranih osoba u kontekstu relevantnom za pravnu profesiju, poput svjedočenja roditelja o otmici vlastitog djeteta. Radionica je zaključena testom sposobnosti razlikovanja iskrenih od neiskrenih osmjeha, na kojem su polaznice postigle izvrsne rezultate i pokazale da su uspješno usvojile prezentirano gradivo. Svi akteri ovog događaja pokazali su interes za nastavak suradnje.