Zagrepčanka Marija Dejanović dobitnica književne nagrade ‘Zdravko Pucak’

378

U Gradskom muzeju Karlovac dodijeljena je Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca ‘Zdravko Pucak’. Nagrada je to koju Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu i Grad Karlovac dodjeljuju pjesnicima mlađim od 30 godina.

Od četiri prijave koje su pristigle na natječaj, nagradu je ove godine odnijela mlada pjesnikinja, Zagrepčanka Marija Dejanović sa zbirkom pjesama pod nazivom ‘Središnji god’.

Marija studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Inače piše poeziju i bavi se aktivizmom. Ovo joj nije prva književna nagrada. Za zbirku pjesama Etika kruha i konja ove godine je osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike.

Nagradu je dodijelilo prosudbeno povjerenstvo na čelu kojeg su profesor Krešimir Bagić te profesorice Neda Omrčen i Draženka Polović. Kvaliteta pjesničkog izražaja, originalnost i autentičnost presudile su u odabiru najboljeg mladog pjesnika.

Zbirku pjesama Marije Dejanović tiskat će Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu u listopadu ove godine nakon čega će biti i promocija zbirke.

Hrvatska književna nagrada ‘Zdravko Pucak’ dodijeljuje se još od 1995. godine.