KABA

Izložba “Zora pjeva” povodom 160. obljetnice PHPD “Zora”

Povodom 160. obljetnice PHPD „Zora“ uoči Dana grada Gradski muzej Karlovac otvara u srijedu 11.srpnja u 19 sati u izložbenoj dvorani u potkrovlju muzeja izložbu „Zora pjeva“.

Izložba daje uvid u povijest Prvog hrvatskog pjevačkog društva “Zora” i njenu suradnju s drugim pjevačkim društvima. Okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled „Zore“ u Karlovcu i van njega.

Bogata dokumentacija i korespondencija s više od 2 600 jedinica građe nastalih u razdoblju od 1861. do 1945. godine, sačuvana u Zbirci dokumentarne građe Gradskog muzeja Karlovac sa statusom kulturnog dobra RH, ukazuje na živu i prisnu suradnju „Zore“ s raznim društvima.

Plodnu suradnju ima sa sedamdesetak pjevačkih društava iz oko pedesetak gradova Monarhije. Među njima su i „Danica“ iz Siska, „Jeka“ iz Samobora, „Vila“ iz Varaždina, „Podravac“ iz Koprivnice, „Dvojnice“ iz Bjelovara, „Lipa“ iz Osijeka, „Slavec“ iz Ljubljane, „Trebević“ iz Sarajeva, „Hrvoje“ iz Mostara, „Odjek“ iz Zemuna i brojna druga, a sa zagrebačkim „Kolom“ je veže i pobratimstvo iz 1868. godine. „Zoru“ pozivaju na svoje koncerte i društvene svečanosti ili joj se obraćaju za pomoć, savjet ili note, časteći je titulom „slavnog Prvog hrvatskog pjevačkog društva“.