Porast broja dolazaka i noćenja u Karlovcu

U razdoblju od prvih šest mjeseci ostvareno je 13% više dolazaka nego prošle godine, tj. 15 tisuća dolazaka te gotovo 28% više noćenja nego prošle godine.  Sveukupno gledajući ostvareno je 20 tisućanoćanja. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Južne Koreje i domaći gosti, slijede gosti iz Njemačke, Poljske i Austrije.

Po prosjeku noćenja, od zemalja iz kojih je bilo najviše turista, u Karlovcu se najduže zadržavaju Nijemci i Austrijanci koji ostvare oko dva noćenja po gostu. Najviše, i to 51% noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju, 40% u ugostiteljskim objektima u domaćinstvu, a preostalih 9% u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj.

U prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 14 novih ugostiteljskih objekata u domaćinstvu (sobe, apartmani, studio apartmani), a njih četiri proširili su svoje kapacitete. Podsjetimo kako je Grad Karlovac slušajući poduzetničke ideje i potrebe, postojeći Pravilnik o dodjeli potpora subjektima malog gospodarstva dopunio izmjenama kojima se primjerice dozvoljava prijava na natječaj fizičkim osobama koje pružaju usluge u turizmu, a nemaju zasposlenih, s ciljem povećanja smještajnih kapaciteta, također povećan je i iznos potpore za turizam za pet tisuća kuna.