Završilo Riječno kino uz Karlovačko 2018.

Nakon četiri tjedna prikazivanja filmova, kvizova, nagrada, glazbe i popratnih događaja, ovogodišnjem Riječnom kinu uz Karlovačko došao je kraj. Uz karlovačko Foginovo kupalište, Riječno kino uz Karlovačko prošlo je kroz Dugu Resu, Ogulin, Ozalj, Barilović, Lasinju i Kamanje, a posljednja postaja po prvi put bio je Spomenik na Petrovoj gori gdje je posjetitelje čekao vrlo dinamičan program. Organizatori zahvaljuju svim posjetiteljima koji su pratili program Riječnog kina uz Karlovačko tijekom ovih mjesec dana.

Netom prije zalaska sunca, posjetitelji su se zaputili prema spomeniku Vojina Bakića uz stručno vodstvo povjesničara Igora Jurilja, od kojeg su posjetitelji mogli mnogo toga naučiti o ovom fascinantnom spomeniku penjući se skroz do vrha s kojeg je sezao pogled preko nepreglednog zelenila gustih šuma.

Nakon razgledavanja spomenika, započela je projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma Nostalgija za svjetlom o pustinji Atacama, koja privlači astronome iz cijelog svijeta, ali i skriva tajne i ljudske žrtve režima čileanske diktature. Ovaj film, proglašen 12. najboljim dokumentarnim filmom, ujedno je služio kao odličan uvod u nastavak večeri. Jučerašnja večer bila je upravo večer kada je najvidljiviji meteorski roj Perzeide, popularno zvan Suze Sv. Lovre. S obzirom na to da je nebo bilo vedro, Petrova gora bila je idealno mjesto za promatranje zvjezdanog neba. Večer je dodatno uljepšalo i Astronomsko društvo Beskraj koje je organiziralo Planetarij na otvorenom i postavilo teleskope kroz koje su se mogla vidjeti zviježđa. No, za gledanje Perzeida bila je potrebna jedino dekica ili luftić, a čak ni strpljenja nije trebalo jer ih se moglo vidjeti zaista mnogo. Među posjetiteljima mogli su se čuti zapanjeni usklici, pa čak i pljesak, a ovakva večer zasigurno će svima ostati dugo u sjećanju, priopćili su iz Kinokluba Karlovac.