Alergičari oprez – utvrđena visoka koncentracija peludi ambrozije u zraku

Sezona cvjetanja ambrozije u punom je jeku. ‘Trenutno su u zraku visoke koncentracije peludi ambrozije. Vrijednosti peludnih zrnaca u jednom metru kubnom su više od 500 peludnih zrnaca. Od sredine kolovoza do sredine rujna, situacija s peludi ambrozije je svake godine ista’, potvrdila je Željka Cerovac, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju.

Cerovac je dala i nekoliko savjeta kako da se alergičari zaštite od peludi. Važno je redovito pratiti peludne prognoze koje se objavljuju na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i redovito uzimati propisanu terapiju. Od 10 do 16 sati popodne koncentracije peluda u zraku su na visokoj razini te bi alergičari trebali izbjegavati u to vrijeme boraviti u prirodi. Nije preporučljivo sušiti rublje vani. Poželjno je presvući odjeću nakon boravka u prirodi i dobro isčetkati kućne ljubimce nakon šetnje.

Ambroziju na javnim zelenim područjima u Gradu Karlovcu uklanja gradska tvrtka Zelenilo na temelju svojih saznanja i izvanredno po prijavama građana. Obveznici provođenja mjera uklanjanja ambrozije su vlasnici i korisnici zemljišta na kojem se ambrozija nalazi. Iz Grada pozivaju sve da izvršavaju svoje obveze uklanjanja ambrozije koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.